Companii

Investitie de 21 milioane de dolari la Portile de Fier

05.02.2003, 00:00 18

Transelectrica, compania nationala de transport a electricitatii a incheiat ieri lucrarile de retehnologizare a statiei de transformare de 400/220 kv de la Portile de Fier, investitie in valoare de aproximativ 21 milioane dolari.
"Statia de la Portile de Fier este foarte importanta pentru sistemul energetic romanesc, avand in vedere ca asigura interconexiunea cu UCTE (n.red. - sistemul de transport a electricitatii) via Iugoslavia", a spus Jean Constantinescu, directorul general al Transelectrica.
Lucrarile de modernizare ale celui mai important "triunghi" de statii de transformare din sistemul energetic au fost finalizate la sfarsitul anului trecut, valoarea totala a investitiei pentru statiile Portile de Fier-tantareni-Urechesti fiind de circa 55 milioane dolari. Lucrarile de retehnologizare a celor trei statii au inceput in 2000.
Printre furnizorii de echipamente electrice pentru lucrarile la statii s-au aflat atat companii romanesti cat si straine, printre care se numara Alstom sau Siemens.
De asemenea, sistemul energetic romanesc a incheiat cu succes, saptamana trecuta, ultima proba prevazuta in procedura de interconectare monitorizata cu durata de un an, potrivit ministerului industriilor si resurselor.
Compania deruleaza un program de investitii masive pentru reabilitarea statiilor electrice si a infrastructurii de transport a electricitatii, evaluat pentru perioada 2002-2004 la circa 450 milioane dolari, ce vor fi asigurate din surse proprii si din surse externe.
La finele anului trecut, Transelectrica a decis sa amane lansarea unei emisiuni de obligatiuni de 100 mil.euro, mizand pe atragerea de surse financiare mai avantajoase din partea Bancii Mondiale (BM) sI a Bancii Europene pentru Reconstructie sI Dezvoltare (BERD). Iesirea companiei pe pietele europene de capital urma sa fie intermediata de bancile ABN-AMRO si Morgan Stanley, fiind destinata atragerii de fonduri necesare modernizarii retelei de transport a electricitatii.
Planul de investitii al companiei prevede pentru perioada 2003-2005 reabilitarea unui numar de sapte statii electrice, valoarea totala a lucrarilor fiind de circa 200 mil. euro.
Valoarea imprumutului BM ar putea fi de aproximativ 70 mil.$, deschiderea finantarii fiind estimata sa se produca in prima jumatate a acestui an. Oficialii BM si-au exprimat, la finele anului trecut, intentia de a include Transelectrica in noul proiect de finantare "Piata de electricitate din Romania", proiect sustinut de Ministerul Industriei sI Resurselor.
Componentele proiectului au fost definite in luna noiembrie, cand a avut loc prima misiune a BM: finantarea proiectelor de reabilitare a statiilor electrice Gutinas sI Fundeni, respectiv asistenta in vederea perfectionarii mecanismelor de functionare ale pietei angro de energie electrica din Romania, potrivit reprezentantilor Transelectrica.
O alta sursa externa de finantare ar putea fi asigurata de BERD, printr-un credit in valoare de circa 30 mil.$.
Cifra de afaceri a companiei estimata pentru 2002 este de circa 202 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO