Companii

Investitie de 5 mil. dolari in profile de aluminiu

28.11.2002, 00:00 21

Grupul de firme Castrum poarta discutii cu firme din Spania sI Austria in vederea unei asocieri pentru derularea unui proiect de investitii in domeniul productiei de profile de aluminiu la Satu Mare, estimat la aproximativ cinci milioane dolari.
"Saturn Satu Mare, companie care face parte din grupul Castrum, opereaza o fabrica de confectii metalice sI ne-am fixat ca proiect prioritar de investitii inceperea productiei de profile de aluminiu. Insa grupul nostru se va concentra acum asupra consolidarii afacerilor existente sI diminuarea volumului creditelor, dupa care vom aborda proiectele de investitii pe rand", a declarat pentru Ziarul Financiar Adrian Dinu, directorul economic al grupului de firme Castrum.
"In perioada octombrie -iunie 2003, nu intentionam sa marim volumul investitiilor cu mai mult de 200.000 dolari", a precizat Dinu.
Castrum, care are activitati in domeniul constructiilor, textilelor, energiei, inchirieri de spatii comerciale, service auto, fiind si concesionar Renault si Dacia, a realizat pe primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de aproximativ 539,7 miliarde lei (16,4 milioane dolari) sI un profit brut in valoare de 36,1 miliarde lei (1,1 milioane dolari).
"Este o crestere reala, mult prea mica, insa, fata de aceeasI perioada a anului trecut. Am micsorat volumul de lucrari pentru ca nu sunt bani, iar o pondere importanta a lucrarilor noastre are ca beneficiar statul, asa incat platile vin cu intarziere", a comentat Dinu. "Cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o Auto Cobalcescu, care credem noi va continua", a mai spus oficialul grupului Castrum.
Potrivit acestuia, investitiile efectuate de grup in primele trei trimestre ale anului sunt de cca.350.000 dolari.
Cea mai mare parte a investitiilor au fost destinate companiei Castrum Corporation (200.000 dolari in utilaje sI echipamente IT) sI Auto Cobalcescu (100.000 dolari in utilaje sI lucrari de renovare).
Conducerea grupului Castrum estimeaza ca va realiza pana la finele acestui an o cifra de afaceri de aproximativ 1.055 mld. lei (30,5 mil.$) si un profit brut de 72-75 mld.lei (2,1 mil.$).
La finele anului trecut, grupul inregistra datorii pe termen scurt in valoare de 229 mld.lei (7,8 mil.$) si pe termen lung de 49 mld. lei (1,6 mil.$), inregistrand un grad de indatorare de 55%.
Grupul de firme Castrum cuprinde acum sapte companii: Castrum Corporation Negresti Oas- constructii civile si industriale, Castrum Electric Bucuresti - lucrari pe retele de inalta, medie si joasa tensiune in domeniul electricitatii, Auto Cobalcescu Bucuresti - concesionar Renault si Dacia, service auto si activitati de taximetrie, Comat-Auto SA Bucuresti - inchirieri de spatii comerciale si servicii adiacente, Saturn Satu-Mare - producator confectii metalice Metecom Satu Mare - in domeniul comertului cu amanuntul (retail) si Vastex Vaslui - producator fire, tesaturi si confectii textile.
Pentru 2001, grupul a raportat o cifra de afaceri de 686,9 mld. lei (23,6 mil.$) si un profit brut de 60,6 mld.lei (cca 2 mil.$).
Valoarea totala a activelor grupului se ridica la 509 mld. lei (17,5 mil.$). Grupul are aproximativ 3.200 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO