Companii

Investitii de 3 mil. euro la Petromidia pentru Euro 5

30.11.2004, 00:00 18

Rafinaria Petromidia va produce, din luna februarie a anului viitor, motorina la standarde euro 5, in urma unei investitii de 3,8 milioane dolari (2,9 mil. euro) pentru modernizarea instalatiilor, potrivit oficialilor grupului Rompetrol.
Standardul Euro 5 va deveni obligatoriu pentru carburantii comercializati in Uniunea Europeana din anul 2007, iar in Romania incepand din 2009. Euro 5 presupune un continut redus de sulf, de pana la 10 ppm (parti pe milion).
Dupa modernizarea instalatiilor, mai mult de jumatate din motorina produsa de Petromidia va respecta standardele Euro 4, iar din februarie 2005 va intra in productie si motorina la standarde Euro 5.
Compania a primit, la finele saptamanii trecute, un reactor destinat reabilitarii instalatiei de obtinere a motorinei, urmand ca operatiunile de montaj sa fie realizate de Rominserv, divizia de servicii industriale din cadrul grupului Rompetrol.
Recent, grupul Rompetrol a anuntat ca va investi in 2005 aproximativ 25 mil. $ pentru constructia unei fabrici de acid sulfuric pe platforma Petromidia. In plus, noua unitate va prelua gazele emise in atmosfera prin activitatea de rafinare si le va transforma, in urma unui proces tehnologic in acid sulfuric.
In primele noua luni ale anului, veniturile brute ale Petromidia, cea mai importanta companie a Rompetrol, au crescut cu 28%, pana la 954 mil. $, potrivit standardelor internationale de contabilitate (IAS).
Petromidia va deveni pana la finele anului singura companie din cadrul grupului Rompetrol ce va avea operatiuni downstream - procesare, distributie engros si en detail de carburanti.
Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului Rompetrol, urmeaza sa cumpere compania Rompetrol Downstream cu 112 mil. $, pret stabilit de catre evaluatorul Ernst & Young.
Rompetrol Downstream opereaza o retea de peste 200 de statii. Compania mizeaza pentru acest an pe afaceri de 300 milioane dolari.
In plus, Rompetrol Rafinare a luat in vizor pentru extinderea operatiunilor sale pe piata benzinariilor achizitia unei retele de pe piata, fie aflata in proprietatea unui jucator corporatist, fie din zona benzinarilor particulari.
Grupul Rompetrol mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 1,6 mld. $.
Grupul austriac OMV, care urmeaza sa achite in perioada urmatoare 1,5 mld. euro pentru 51% din Petrom, urmeaza sa-si vanda participatia de 25,1% din grupul Rompetrol, in conditiile in care Rompetrol a anuntat ca-si va rascumpara actiunile.
Actiunile Petromidia sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, tranzactionandu-se in jurul valorii de 758 lei, ridicand capitalizarea bursiera a companiei la 340 mil. euro (448 mil. $).
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO