Companii

Investiţiile derulate de membrii AmCham în 20 de ani au depăşit 20 mld. dolari

Investiţiile derulate de membrii AmCham în 20 de ani au...

Autor: Andrei Cîrchelan

01.12.2013, 18:32 121

Investiţiile realizate până în prezent pe piaţa locală de cele peste 350 de companii membre ale Camerei de Comerţ Americană în România – AmCham, au depăşit 20 miliarde de dolari, iar numărul de locuri de muncă create este de peste 200.000, potrivit unui Studiu de Impact privind reprezentativitatea AmCham.

„Infrastructura este principala zonă de investiţii, în condiţiile în care zona energiei regenerabile a pierdut din avânt. Infrastructura reprezintă o oportunitate şi o necesitate extrem de importantă pentru competitivitatea României”, a declarat Bogdan Ion, country managing partner al firmei de consultanţă şi audit EY România şi membru în consiliul de directori al AmCham.

În perioada 2010-2012, investiţiile realizate de membrii AmCham se ridică la 1,2 miliarde de euro, reprezentând 24% din totalul investiţiilor directe realizate în perioada respectivă. De asemenea, contribuţia totală în PIB a celor 350 de companii a fost de 11,2% în 2011.

Pe termen scurt, însă investitorii străini care privesc spre România sunt descurajaţi de instabilitatea legislativă, care în ultima perioadă a venit cu modificări bruşte sau drastice în politicile oficiale. Un exemplu în acest sens sunt modificarea schemei de certificate verzi, un program de stimulare a investiţiilor în energie regenerabilă. Mai sunt, însă, multe alte situaţii în care autorităţile folosesc ordonanţele de urgenţă în procesul decizional, aşa cum a fost cazul legislaţiei insolvenţei.

„Pe termen scurt principala contribuţie a business-ului american sau a investiţiilor americane în România va fi legată de investiţiile existente. Pe interval mediu, de 3-5 ani, investiţiile americane semnificative vor reîncepe”, a mai spus Bogdan Ion.

În perioada 2010-2013, 30% dintre companiile din AmCham au investit până într-un milion de euro, 22% au investit peste 20 de milioane de euro, 12% au derulat proiecte între 1 şi 5 milioane de euro, iar 7% au alocat între 5 şi 10 milioane euro, procent similar cu cel al firmelor care au alocat pe piaţa locală între 10 şi 20 milioane de euro.

"România trebuie să urmărească şi consolidarea poziţiei sale în cadrul Uniunii Europene şi creşterea competitivităţii la nivel regional şi global, pentru a deveni o destinaţie preferată pentru investiţii, precum şi direcţionarea cu prioritate a investiţiilor către domenii cu potenţial de a poziţiona România drept jucător regional în industria IT, în agricultură şi energie", a declarat la lansarea studiului Valeriu Nistor, preşedintele AmCham. El a reiterat că România are un potenţial important pentru atragerea de investitori străini, însă ritmul de investiţii este redus din cauza birocraţiei şi pentru că nu se fac investiţii în infrastructură.

„Pentru ca investitorii să considere că există stabilitate, trebuie creat un precedent, un an în care să nu se întâmple creşteri de taxe care să afecteze bugetele deja finalizate ale marii majorităţi a societăţilor. Trebuie dat un semnal extrem de clar legat de capacitatea de a colecta taxe şi măsurile care se iau şi trebuie arătate rezultate”, a adăugat Bogdan Ion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO