Companii

Investitiile indulcesc profitul Kandia - Excelent cu 57% in acest an

06.06.2005, 18:49 41

Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent asteapta o crestere cu 57% a profitului brut, påna la 3,3 milioane de euro, pentru anul acesta, in contextul in care bugetul alocat investitiilor se ridica la circa 1,2 milioane de euro.

Astfel, potrivit unui raport al companiei, Kandia-Excelent si-a fixat ca obiectiv pentru acest an atingerea unui profit brut de 4,3 milioane dolari (3,3 mil.euro) si o cifra de afaceri de 44,2 mil. $ (35 mil.euro). Aceasta inseamna o crestere cu 17% in euro a cifrei de afaceri anuale. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Alaturi de Kraft Foods Romånia, producatorul ciocolatelor Poiana si Milka, Kandia-Excelent este unul din principalii jucatori pe piata ciocolatei din Romånia, estimata la 120-150 milioane de euro anual.

Pe primul trimestru compania a inregistrat cresteri ale principalilor indicatori financiari. Astfel, profitul net s-a ridicat la 1,4 milioane de euro, aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut cånd a fost de circa 756.000 de euro, iar cifra de afaceri a fost de 8,5 mil.euro, fata de 6,4 mil.euro pe primul trimestru al anului 2004. Anul trecut, compania a realizat o cifra de afaceri de circa 30 de milioane de euro si un profit brut de circa 2,1 milioane de euro. Profitul net al companiei s-a ridicat la circa 1,5 milioane de euro si a fost in scadere fata de anul precedent.

Excelent a fuzionat anul trecut cu producatorul de ciocolata Kandia Timisoara. Inainte de fuziune, Excelent era principalul actionar al Kandia, dupa ce a achizitionat in 2003 pachetul majoritar de actiuni de la fondul de investitii Rivta Handelsges, tranzactie evaluata la sase milioane de dolari (circa 5 mil.euro). Dupa fuziune, fabrica de la Timisoara a fost inchisa, intreaga productie realizåndu-se la unitatea din Bucuresti, a carei capacitate a fost marita. Dupa fuziunea cu Kandia, compania a investit cel mai mult in promovarea brandului Kandia, pozitionat pe segmentul premium al pietei.

Compania produce marcile de ciocolata si bomboane de ciocolata Kandia si Laura, batoanele de ciocolata Rom si Papi, precum si produsele de patiserie durabila Magura, caramele, nuga si dulciuri dietetice. Principalii competitori pe piata sunt Kraft Foods Romånia, Heidi Chocolate Suisse si Supreme Chocolats.

Potrivit, bugetului de venituri si cheltuieli pe 2005, Kandia Excelent va investi anul acesta in extindere fonduri de 1,5 milioane de dolari (1,2 mil.euro), sumele provenind din surse interne, dar si atrase. Anul trecut, compania si-a marit cu 30-40% capacitatea de productie de ciocolata in urma unor investitii de circa 5 mil.euro, iar reprezentantii companiei au spus ca tatoneaza intrarea pe un nou segment al pietei dulciurilor, cel mai probabil fiind napolitanele.

Compania Excelent-Kandia este listata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor companiei a fost de 5.800 de lei. La acest pret, compania are o capitalizare de piata de 20 milioane de euro.

Compania a avut pe primul trimestru al acestui an un numar mediu de 945 de angajati, fata de 934 in 2004. Potrivit lui Sorin Alexandrescu, directorul general al companiei, principalul actionar al comaniei Excelent, cu 84% din capital, este banca austriaca Julius Meinl Bank, detinuta de omul de afaceri Julius Meinl, care are afaceri si in domeniul cafelei si al ciocolatei. Cu ocazia ultimei AGA (Adunarea Generala a Actionarilor), din data de 31 mai anul curent, compania a numit noul consiliu de administratie, care il are ca presedinte tot pe Sorin Alexandrescu. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO