Companii

Investitiile private au trecut afacerile grupului Energobit din Cluj de 52 de milioane de euro

Investitiile private au trecut afacerile grupului Energobit din Cluj de 52 de milioane de euro

Pe piata echipamentelor electrice Energobit detine o cota de piata de 9-11%

05.03.2007, 17:51 43

Grupul de firme Energobit din Cluj, care activeaza in domeniul producerii de echipamente electrice, estimeaza pentru acest an o crestere de cel putin 20% a cifrei de afaceri, dupa ce in 2006 acest indicator s-a situat in jurul a 52 de milioane de euro.
"Evolutia estimata pentru acest an este in concordanta cu trendul previzibil al investitiilor industriale, comerciale, dar si cu programul investitiilor specifice domeniului energetic. Estimam ca prin extinderea proiectata a capacitatilor de productie, suntem pregatiti sa producem mai mult si sa raspundem eficient cererii crescute existente pe piata", a declarat pentru ZF Transilvania Peter Pal, vicepresedinte executiv al Energobit.
Anul trecut, grupul a inregistrat o crestere de 30% a cifrei de afaceri si o rata a profitului brut de 10%. "Cel mai important factor in aceasta evolutie a fost aparitia masiva a investitiilor private din sectorul industrial si comercial.
Dezvoltarea unor investitii importante, care au in spate investitori foarte pretentiosi in ceea ce priveste nivelul calitativ, a generat o schimbare a pietei si a impus si firmelor romanesti un standard similar cu cel al marilor companii multinationale din domeniu", a precizat Peter Pal.
Potrivit acestuia, un alt factor care a contribuit la evolutia din 2007 a fost lansarea unor produse de conceptie proprie Energobit, a caror vanzari au depasit in unele cazuri cu 300% previziunile companiei.
Proiectele de dezvoltare ale Energobit pentru acest an prevad in primul rand finalizarea noului sediu de productie si birouri din incinta parcului industrial Tetarom I din Cluj-Napoca.
Potrivit reprezentantilor companiei, terenul inchiriat are o suprafata de 12.000 de metri patrati, iar spatiul de productie va fi de 4.500 de metri patrati.
Constructia va mai cuprinde si o suprafata de 3.000 mp de birouri, iar termenul de finalizare este iulie anul acesta, valoarea totala a investitiei fiind de aproximativ 3,5 milioane de euro.
Un alt proiect pentru 2007 este extinderea fabricii de posturi de transformare si celule de medie tensiune din Jibou, extindere care, potrivit conducerii companiei, vine in intampinarea cererii crescute pentru produsele originale dezvoltate de grup. Valoarea acestei investitii va fi de un milion de euro.
Anul trecut, Energobit a investit 1,5 milioane de euro in modernizarea sediului din Bucuresti, ca urmare a cresterii exponentiale a pietei din capitala. Grupul Energobit mai detine doua fabrici in Cluj-Napoca, una de tablouri pentru automatizari industriale si o alta de corpuri pentru iluminat stradal si industrial.
Grupul este compus din Energobit Prod - producator de echipamente de distributie medie tensiune si joasa tensiune, Energobit Schreder - pentru echipamente de iluminat stradal si industrial, Energobit Control Systems - pentru partea de IT, Energom - care produce automatizari industriale si confectii metalice, Enex - specializata in consultanta si Energolux, firma specializata pe solutii si sisteme de iluminat interior.
Incepand de anul trecut grupul Energobit a dezvoltat un nou parteneriat cu firma canadiana Econoler International.
Pe piata echipamentelor electrice grupul detine o cota de piata de 9-11%.
Firmele membre produc atat echipamente electrice de conceptie proprie, dar si sub licenta unor companii occidentale (Schneider Electric sau Actaris).
Clientii principali sunt Michelin, Lafarge, Holcim, Renault, Petrom, European Drinks si Electrica.
Energobit a fost infiintata de catre trei fosti angajati ai Renel, care sunt si acum asociati principali. Gadola Stefan, Socea Ioan si Peter Pal au fiecare functia de vicepresedinte executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO