Companii

Investitori din construcţii şi agricultură pariază 20 mil. € pe soarele dintr-o comună argeşeană. Ce face din Căteasca un „hot spot“ pentru solare

Investitori din construcţii şi agricultură pariază 20...

Autor: Radu Bostan

27.05.2013, 21:34 4629
Investiţiile în parcuri solare continuă în ciuda ameninţării cu reducerea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă. Astfel, antreprenori al căror business principal este în imobiliare sau agricultură au descins în Căteasca, o comună de 3.500 de locuitori din Argeş, pentru a dezvolta parcuri fotovoltaice.
 
Ce recomandă comuna Căteasca pentru investiţiile de 20 milioane de euro necesare pentru insta­larea a 15 MW în panouri solare? Cel mai mare avantaj este poziţia geografică, comuna fiind privilegiată din două puncte de vedere. În primul rând, Căteasca se află în hot-spot-ul României în ceea ce priveşte energia fotovoltaică, tot sudul ţării având un potenţial foarte bun de generare a energiei din soare. În acelaşi timp, comuna este amplasată pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, iar accesul la infrastructură este întotdeauna o bilă albă în ochii investitorilor.
 
Cel mai cunoscut nume dintre cei care vor să pună comuna pe harta energiei fotovoltaice este Valentin Vişoiu, proprietar al grupului Conarg, cu afaceri în dezvoltarea imobiliară şi construcţii. Vişoiu a preluat anul trecut o firmă pornită de un tânăr debutant în afaceri (SRL-D), care avea în vedere dezvoltarea unui parc so­lar în comună. Proiectul cu o putere de 5,7 MW controlat acum de omul de afaceri pi­teş­tean se află într-un stadiu mai avansat decât celelalte parcuri, construcţia fiind deja fina­lizată. „În prezent se află în perioada de probe pentru sincronizarea cu reţeaua electrică de distri­buţie, iar pe parcursul săptămânilor urmă­toare va fi 100% funcţional“, a spus Vişoiu. Va­loa­rea investiţiei a fost de aproximativ 6 mi­lioane de euro.
 
Vişoiu a mai arătat că locaţia pentru parc a fost aleasă în urma unei analize complexe, unul dintre atuurile comunei fiind „nivelul de iradiere a terenului, unul dintre cele mai bune din ţară“. Capacitatea de preluare a energiei de către reţea şi existenţa infrastructurii au fost alţi factori care au determinat opţiunea pentru Căteasca, a mai spus omul de afaceri.
 
De altfel, traseul autostrăzii este împânzit de parcuri fotovoltaice aflate în pregătire sau deja operaţionale, potrivit datelor Trans­elec­trica. Vişoiu însuşi dezvoltă un parc solar de 6 MW la Bradu, în apropiere de rafinăria Ar­pe­chim. La doi paşi de Căteasca, dar de partea cea­laltă a autostrăzii, grupul belgian Ware­houses DePauw (WDP) a construit un parc lo­gistic alimentat cu energie din soare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO