Companii

Ioan Neculaie ia un credit de 4 mil. euro pentru Roman Brasov ca sa produca pentru americani

Ioan Neculaie ia un credit de 4 mil. euro pentru Roman Brasov ca sa produca pentru americani

Roman Group a realizat o cifra de afaceri de 56 mil. euro in prima jumatate a anului

04.08.2006, 18:21 723

Roman Brasov, producatorul de camioane controlat de omul de afaceri Ioan Neculaie, a contractat un credit in valoare de 4,2 mil. euro (15 mil. lei) de la banca turca Finansbank, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial.
"Creditul va fi utilizat pentru efectuarea importurilor de componente pentru camioane, in conditiile in care avem un contract de amploare cu Ministerul Apararii din SUA pentru livrarea a circa 1.000 de camioane", a declarat Ioan Neculaie, presedintele Roman Brasov. Imprumutul este garantat cu imobile ale societatii comerciale Roman.
Roman Brasov a semnat anul trecut in decembrie un contract in valoare de 130 de milioane de euro cu Ministerul Apararii din SUA, prin care americanii vor achizitiona circa 1000 de camioane. Primul lot, de circa 180 de camioane, a fost deja livrat de Roman Brasov in luna mai.
Uzina Roman Brasov a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de 18,6 mil. euro (67,5 mil. lei), nivel similar cu cel inregistrat in 2004. Roman Group cuprinde patru companii: Roman Brasov- compania-mama, Motoare SA AB Presentation (productie de motoare pentru camioane), Axe si Punti (productie de punti de motoare) si Semifabricate (turnatorii de fonta, otel si forje).
Roman Group a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 33 mil. euro (120 mil. lei), potrivit lui Neculaie.
"In primele sase luni ale acestui an, Roman Group a realizat o cifra de afaceri de 56 mil. euro (200 mil. lei) si ne asteptam ca pana la sfarsitul anului sa ajungem la circa 110 mil. euro (400 mil. lei)", afirma Neculaie.
Compania Roman Brasov este controlata in proportie de 91,34% de catre firma Pro Roman Brasov, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) detine alte 3,11% din actiuni.
Pro Roman este controlata de catre Asociatia Pro Brasov, condusa de Ioan Neculaie, cu 80% din actiuni, restul titlurilor fiind detinute de firma Pesaka Astana din Malaiezia, cu 10% din capitalul social, de Camera de Comert si Industrie Brasov, cu 5% din actiuni, si de Universitatea Transilvania Brasov si UGIR 1903, cu o cota de participatie totala de 5%, potrivit ultimelor date disponibile.
Producatorul de camioane Roman SA face parte din portofoliul grupului de firme Prescon din Brasov, cu activitati in productia de camioane si materiale de constructii,
Prescon Group cuprinde firmele Prefa SA, Prescon BV, Prescon SA, Prescon Mures din sectorul materialelor de constructii, precum si firme din domeniul transporturilor rutiere sau industria hoteliera (hotelul de patru stele Piatra Mare din Poiana Brasov).
Grupul Prescon s-a pozitionat ca un jucator important in industria materialelor de constructii, in special cu statii de betoane, capacitati de productie de prefabricate, prin Prefa SA, si var, prin fabrica de la Stejaris. Societatea comerciala Prescon a fost infiintata in aprilie 1990.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO