Companii

IPG a ramas cu 1% din actiunile Biofarm

15.03.2006, 00:00 24

Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti a confirmat ieri existenta litigiului dintre AVAS si compania americana International Pharmaceutical Group (IPG), castigatorul contractului de privatizare a societatii, dupa ce Ziarul Financiar a relatat in editia de ieri faptul ca statul a obtinut in justitie anularea contractului de privatizare a Biofarm.

Actiunile companiei au fost suspendate ieri de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti pentru ca investitorii sa poata fi informati in mod egal, iar tranzactionarea actiunilor urmeaza sa fie reluata maine.

Biofarm a precizat ca nu a fost parte in acest litigiu si nici nu a fost citata in acest caz. Reprezentantii Biofarm au mai precizat ca societatea americana, parte in litigiul cu statul, detine in prezent acelasi numar de actiuni ca si cel cumparat de la stat in urma cu noua ani.

Pe de alta parte, pachetul de 3,6 milioane de actiuni cumparat de compania americana de la stat reprezenta la momentul privatizarii 40% din companie, iar din cauza ca Biofarm a derulat intre timp patru majorari de capital, care au implicat si distribuirea de actiuni gratuite, pachetul a ajuns sa reprezinte aproximativ 1%. Pachetul valoreaza pe Bursa in prezent 670.000 de euro.

"Numarul de actiuni ale Biofarm cu care International Pharmaceutical Group figureaza in Registrul Actionarilor este acelasi cu numarul de actiuni care a facut obiectul contractului de vanzare-cumparare de actiuni incheiat intre Fondul Proprietatii de Stat si Shapiro LLC (International Pharmaceutical Group)", a precizat Biofarm in comunicatul transmis Bursei de Valori Bucuresti.

"Numarul de actiuni este cel relevat pentru ca acesta este prevazut in contractul de privatizare. Aceasta este opinia mea", a declarat pentru ZF Dan Vasile, presedintele Biofarm.

Cu alte cuvinte, de la finalizarea privatizarii, compania americana a vandut 39% din Biofarm, dar a ramas cu acelasi numar de actiuni. Pe de alta parte, conform reprezentantilor AVAS, Tribunalul Bucuresti a dispus la finalul lunii trecute rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara incheierii contractului.

Biofarm a confirmat si faptul ca cele 3,6 milioane de actiuni detinute in prezent de International Pharmaceutical Group nu sunt si nici nu au fost restrictionate de la tranzactionare. Acestea pot fi astfel vandute pe Bursa de catre compania americana.

International Pharmaceutical Group a vandut o parte din actiunile Biofarm catre Health Sciences Group Inc. (fosta IGoHealthy.com Inc.) si catre omul de afaceri american Robert Ferran. Health Sciences Group si Ferran si-au vandut ulterior actiunile pe piata. Nici Health Sciences Group Inc. si nici Robert Ferran nu mai sunt in prezent actinari semnificativi la Biofarm.

Mai multi investitori de pe piata, printre care SIF-urile, au cumparat actiuni Biofarm de pe Bursa anul trecut fara sa stie de existenta acestui litigiu, care dateaza din 2002.

Conform reprezentantilor AVAS, justitia a obligat compania americana sa plateasca, pe langa penalitati pentru neindeplinirea obligatiilor investitionale, penalitati in valoare de aproape 25 de milioane de dolari (21 milioane de euro), si dividendele ridicate de compania americana de la societate, in valoare de 10 milioane de lei noi (2,9 milioane de euro).

Obligatiile investitionale nerealizate de compania americana imputate de catre stat se ridica la 5,8 milioane de dolari (1,7 milioane de euro).

Conform ultimelor date existente pe piata, principalii actionari ai Biofarm sunt SIF Oltenia cu aproximativ 14% din actiuni, SIF Moldova cu 10%, SIF Banat-Crisana cu 6%, omul de afaceri Tudor Dumitru cu 9%, in timp ce Broker Cluj impreuna cu clientii controlau 10% la finalul anului trecut. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO