Companii

Irina Socol, Siveco: Mizăm pe creşterea afacerilor prin proiectele internaţionale

Irina Socol, Siveco: Mizăm pe creşterea afacerilor prin proiectele internaţionale

Autor: Adelina Mihai

21.06.2011, 14:23 787

"Mizăm peproiectele internaţionale şi estimăm că vom creşte cifra de afacericu 20% anul acesta. Avem proiecte de dezvoltare cu ComisiaEuropeană, dar şi proiecte la nivel naţional în Cipru, în Maroc şiîn Dubai", a spus Irina Socol, preşedinte şi general manager alSIVECO România, într-un interviu exclusiv pentru ZF.

În Maroc, proiectul câştigat decompanie, cu o valoare de 10 milioane de dolari, are ca scopdezvoltarea strategiei de informatizare a educaţiei la nivelnaţional. De asemenea, unul dintre proiectele câştigate pentrudezvoltarea de software cu Comisia Europeană, are o valoare de 12milioane de euro, iar contractul - cadru a fost semnat pentru operioadă de 4 ani.

În acest an, 28 - 30% din cifra deafaceri a Siveco va fi reprezentată de contractele semnate cuautorităţile publice.

"Valoarea contractelor cu sectorulpublic nu a depăşit niciodată, ca pondere din totalul cifrei deafaceri, nivelul de 50%. Iar în sectorul public includem şiproiectele cu Comisia Europeană sau cele cu ministerele din alteţări", a spus Socol.

Un alt proiect a fost câştigat decompania românească în Dubai, care are ca obiect informatizareaprogramei de învăţământ. Printre ţările în care SIVECO România adezvoltat şi dezvoltă proiecte se mai află Azerbaidjan, Belarus,Bulgaria, Egipt, Liban, Macedonia, Moldova, Turcia, Emiratele ArabeUnite, Cehia, Franţa, Germania, Ungaria, SUA şi MareaBritanie.

Irina Socol spune că, la nivelmondial, 80% din proiectele de informatizare dezvoltate la nivelnaţional sunt eşecuri şi de aceea este foarte greu să te menţii, caproducător de software, la nivelul de 20% proiecte desucces.

"Noi ne încadrăm în procentul de 20%de succes, însă toate greutăţile pe care le experimentăm înproiectele naţionalele au şi toate celelalte ţări. Nu suntem cunimic mai neputincioşi decât ceilalţi, sunt state care au cheltuitsume de zeci de ori mai mari decât România pentru proiecte deinformatizare asemănătoare", a mai spus Socol.

În opinia sa, proiectele cu statulsunt cele mai grele, pentru că sunt foarte complexe, iar succesulse măsoară în funcţie de cum lucrează clientul cu sistemul, după ceproducătorul de soft ware l-a finalizat.

"Nu cred că firme mici pot face afaceri custatul. Trebuie să ai o masă critică foarte mare ca să poţi să faciproiectele în sectorul public, proiecte care să fie de succes. Casă reuşeşti să stai lângă client ca să-l înveţi să lucreze cuproiectul tău înseamnă mult mai mult decât îşi poate imaginacineva", a mai spus Socol.

Ea dat drept exemplu de succes al unuicontract semnat de SIVECO cu Agenţia de Plăţi în Agricultură (APIA)în 2006, prin care s-a reuşit ca procentul de atragere asubvenţiilor să fie de peste 94% în trei ani. Contractul, învaloare de 4,7 milioane de euro, a fost câştigat pentru dezvoltareaşi implementarea software-ului pentru sistemul IACS (SistemulIntegrat de Administrare si Control) al APIA, cu ajutorul căruiafermierii urmau să primească subvenţiile directe la hectar dinpartea Uniunii Europene. În fiecare an, APIA a semnat câte uncontract distinct cu producătorul de software.

"Pentru 2009, noi am semnat contractul dupăce subvenţiile au fost deja plătite. Nu poţi susţine un astfel deproiect dacă nu ai finanţare şi dacă nu ai echipă. Dacă la unmoment dat îţi propui să lucrezi cu 50 de oameni, ca să îţifinalizezi proiectul în termen s-ar putea să trebuiască să lucrezicu 100 de oameni, pe care trebuie să ai de unde să-i iei şi care săfie extrem de bine pregătiţi", a adăugat Socol.

Un alt proiect a fost încheiat cu CasaNaţională de Asigurări de Sănătate, unde SIVECO a fostsubcontractant.

"Acestea sunt proiecte pe care noi în firmăle numim misiuni imposibile, iar uneori facem activităţi caredepăşesc termenii din contract. În 2008 a trebuit să facemasistenţă tehnică în toate casele judeţene ca sistemul săpornească", a mai spus Socol.

Totuşi, ea a precizat că angajaţii careparticipă la aceste proiecte beneficiază de o experienţă "uriaşă",acestea fiind proiecte care pot fi replicate oricând în altăţară.

Cel mai important într-un contract custatul este asumarea de riscuri şi stabilirea unor condiţii clarede acceptanţă.

"La noi există un complex în ceea ce priveşte licitaţiile, despre care se spune că sunt trucate. De ce atuncicând câştigăm licitaţii la Bruxelles nu ni se spune că licitaţiilesunt trucate? Nu ştiu câţi îşi permit să facă oferte şi apoiproiectele să nu funcţioneze", a spus Socol.

Oferta pentru un proiect participant la olicitaţie necesită, în medie, ca între 6 şi 10 specialişti sălucreze timp de patru luni de zile numai la acestproiect.

Acţionarii Siveco România sunt SivecoOlanda - 42,2%, fondurile de investiţii Enterprise Investors -22,5% (prin Polish Enterprise Fund V) şi Intel Capital - 10% şi maimulte persoane fizice: Irina Socol10,98%, Mihail Rădăşanu - 7,62%,Gabriel Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,14% şi Ecaterina Crusti -0,14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO