Companii

Italienii de la Ciatti dubleaza capacitatea de productie a fabricii de la Sebes

13.01.2005, 00:00 78

Producatorul italian de mobila Ciatti S.p.A., care a investit 9 milioane de euro intr-o fabrica de mobilier pentru electronice la Sebes, va incepe anul acesta o investitie prin care-si va dubla capacitatea de productie, a spus Tommaso Tomaselli, director general al companiei.
"Ne vom mari capacitatea chiar de anul acesta, si chiar vrem sa o dublam. In 2005 vom investi in jur de 3-4 milioane de euro, iar numarul de angajati va creste pana la 130-140 de persoane", a afirmat Tomaselli. Fabrica are in prezent 100 de angajati.
Fabrica Ciatti de la Sebes a fost pusa in functiune in luna septembrie a anului trecut si produce mobila pentru aparatura electronica - televizoare, aparatura hi-fi si computer. Investitia a fost de 9 milioane de euro.
"Produsele noastre sunt vandute in principal la export in tari precum Italia, Franta, Germania, dar am inceput sa vindem si in Romania. Pentru anul 2005 ne-am propus ca obiectiv o cifra de afaceri de circa 16 milioane de euro", a mai spus Tomaselli.
Ciatti este al treilea mare producator international de mobila care investeste intr-un proiect "greenfield", la Sebes, dupa Gruppo Frati si Holzindustrie Schweighofer. Dealtfel, Tomaselli a fost director general la Gruppo Frati Romania, pana in momentul in care compania italiana a vandut cele doua fabrici pe care le construise in Romania catre Kronospan Austria. Tranzactia Gruppo Frati - Kronospan a fost cel mai important eveniment din industria prelucrarii lemnului de anul trecut.
Tomeselli spune ca unul din dezavantajele Romaniei ca si locatie de productie este logistica. "Avantajele Romaniei pentru a atrage investitori straini sunt locatia favorabila, costurile mai mici ale materiilor prime si fortei de munca. Pe de alta parte, unele dintre dezavantaje ar fi sistemul bancar, care nu functioneaza suficient de bine, logistica si infrastructura", a mai spus Tomaselli.
Majoritatea producatorilor internationali de mobila care au decis sa investeasca in Romania, au ales productia, si mai putin retailul. Nici Ciatti nu are inca o strategie de dezvoltare a retailului in Romania. "Nu stim deocamdata daca daca strategia nostra de vanzari pe pata romaneasca va include si deschiderea de magazine. Daca  va fi asa, cu siguranta primul magazin va fi deschis pe piata Bucurestiului", a mai spus Tomaselli.
Compania mama Ciatti S.p.A. a luat fiinta in Italia in 1950 si in prezent este specializata in birouri pentru calculatoare, suporturi de televizoare, pentru combine audio si DVD-uri.  Deosebirea produselor Ciatti fata de cele care se gasesc deja pe piata este ca acestea vor fi vandute in kit, adica sunt asamblate de client acasa. Grupul are si o societate care produce mobila pentru locuinte, birouri si bucatarii de lux.
Mobila este domeniul care a atras cele mai mari investitii straine in ultimii ani in Romania. Romania are o productie anuala de mobila in valoare de aproape 1 miliard de euro, 80% din venituri provenind din export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO