Companii

Kandia-Excelent a raportat afaceri de 34 mil. euro, aproape de nivelul bugetat

14.02.2006, 20:44 60

Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 124 de milioane de lei (34 de milioane de euro), in crestere in lei cu 5% fata de 2004, in conditiile in care profitul in lei a fost mai mic decat in 2004. Compania se afla astfel aproape de obiectivul fixat la inceputul anului care viza atingerea unei cifre de afaceri de circa 35 de milioane de euro.

Potrivit rapoartelor publicate de companie pe Bursa, profitul net inregistrat in 2005 a fost de 6 milioane de lei noi (1,6 mil. euro), fata de 6,2 milioane de lei noi (1,5 mil. euro) in aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul din exploatare a fost insa mai mare anul trecut decat in 2004, ajungand pana la 7,6 milioane de lei (2,08 mil. euro) fata de 5,5 milioane de lei (1,4 mil. euro) in 2004. Reprezentantii Kandia-Excelent nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta rezultatele aferente anului trecut.

Dupa primele noua luni ale anului trecut, profitul net al companiei era de aproape 2 mil. euro, in crestere cu peste 50% fata de aceeasi perioada din 2004. Astfel, potrivit rapoartelor companiei, profitul net pe primele trei trimestre a fost de aproape 7 mil. lei noi (1,9 mil. euro), fata de 5 mil. lei noi (1,2 mil. euro) in aceeasi perioada a lui 2004. Dupa un inceput in forta, compania a raportat la sfarsit de an un profit de 1,6 milioane de euro, mai scazut decat cel inregistrat in primele noua luni.

In 2004, compania a realizat o cifra de afaceri de circa 30 de milioane de euro (120 mil. lei ) si un profit net de 1,5 milioane de euro. Kandia-Excelent este producatorul marcilor Kandia, Excelenta, Laura, al bomboanelor de ciocolata Stil si Concerto, batoanele de ciocolata Rom si Papi. Compania mai produce produsele de patiserie durabila Magura, precum si caramele, nuga si dulciuri dietetice.

Excelent a fuzionat in 2003 cu producatorul de ciocolata Kandia Timisoara. Inainte de fuziune, Excelent era principalul actionar al Kandia, dupa ce a achizitionat in 2003 pachetul majoritar de actiuni de la fondul de investitii Rivta Handelsges, tranzactie evaluata la sase milioane de dolari (circa 5 mil. euro).

Imediat dupa incheierea fuziunii cu Kandia, Excelent a inchis fabrica de ciocolata Kandia de la Timisoara si a mutat facilitatile de productie la Bucuresti. Potrivit lui Sorin Alexandrescu, directorul general Kandia-Excelent, compania a investit in 2004 peste 5 milioane de euro pentru cresterea capacitatilor de productie cu 30-40%.

Anul trecut, investitiile realizate de Kandia-Excelent au vizat continuarea cresterii productiei de ciocolata. Un alt obiectiv pe termen mediu al companiei Kandia-Excelent este intrarea pe o alta categorie de piata complementara ciocolatei, cea mai posibila varianta fiind cea a napolitanelor.

La sfarsitul anului trecut, compania ocupa locul al doilea pe categoria tabletelor cu o cota de 28%, fata de 39,4%, cat are principalul rival Kraft Foods.

Potrivit unui studiu al ACNielsen din septembrie anul trecut, Kandia a crescut pe primele noua luni ale anului 2005 cu 100% in volum si cu aproape 70% in valoare, dupa cum spun reprezentantii companiei. Consumul de ciocolata din Romania este estimat la peste 130 de milioane de euro, reprezentand un consum pe cap de locuitor mult mai redus decat media vest-europeana. Principalii competitori ai companiei Kandia-Excelent sunt Kraft Foods Romania (cu marcile Poiana, Milka, Toblerone, Africana), Heidi Chocolate Suisse (cu marca Heidi), Supreme Chocolats (Primola, Novatini).

Compania are aproape 1.000 de angajati. Kandia-Excelent este listata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, dar Excelent Bucuresti este controlata de vehiculul de investitii Axis Investment care apartine companiei Fulcrum N.V.

In Fulcrum, unul dintre cei mai importanti actionari este Julius Meinl Bank, detinuta de omul de afaceri Julius Meinl.

"Ceilalti actionari ai Fulcrum au afaceri de prim rang in Romania", a spus Alexandrescu intr-un interviu acordat ZF anul trecut. El a adaugat atunci ca in curand fondul isi va face publici actionarii. In 2003, Julius Meinl Bank a devenit si managerul fondului Fulcrum, dupa ce anterior acesta a fost Invesco CEAM, o divizie a fondului de investitii Invesco. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO