Companii

Kronospan va angaja 500 de oameni in fabrica de 200 mil. euro de la Brasov

Kronospan va angaja 500 de oameni in fabrica de 200 mil. euro de la Brasov
07.10.2009, 23:17 1649

Producatorul de furnire si panouri din lemn Kronospan Romania,parte a grupului austriac Kronospan, a finalizat o investitie de200 de milioane de euro intr-o fabrica de placi din lemn pentruconstructii (OSB - Oriental Strand Board) situata pe un teren de 46de hectare din Brasov.

Noua fabrica va genera, potrivit reprezentantilor KronospanRomania, 500 de locuri de munca directe si 3.000 de posturiindirecte, iar productia anuala este estimata la 350.000 de metricubi pe an.

Reprezentantii companiei nu au precizat insa cati oamenilucreaza in prezent in fabrica sau in cat timp centrul va ajunge la500 de angajati si capacitate de productie maxima.

"Am construit la Brasov singura fabrica de OSB (pana inmo-mentul de fata) din Romania, costurile totale ridicandu-se laaproximativ 200 de milioane de euro", a declarat pentru ZFTransilvania Oana Bodea, director de comunicare in cadrul companieiKronospan Romania.

Pana anul trecut, la Brasov Kronospan activa cu doua companii,Kronospan Trading si Kronospan Romania SRL, insa in momentul defata toate activitatile Kronospan de la Brasov se desfasoara incadrul Kronospan Romania.

Anul trecut cifra de afaceri cumulata a celor doua companiidetinute de austrieci la Brasov a fost de peste 43,3 milioane deeuro (aproximativ 155,9 mil. lei).

Vanzari mai mici cu 20%

"In primul semestru vanzarile au scazut cu 20% fata de aceeasiperioada a anului trecut. Situatia cea mai dificila s-a inregistratin primele luni ale anului, perioada ianuarie-martie, cand piata afost practic blocata, iar vanzarile au stagnat. Piata placilor delemn este strans legata de cateva sectoare industriale care au fostafectate puternic de criza, aici referindu-ma la constructii,amenajari si renovari, dar si industria mobilei", a spus OanaBodea.

Reprezentantii Kronospan Romania spun ca la noua fabrica dinBrasov se vor produce in special placi OSB pentru domeniulconstructiilor, in conditiile in care consumul a crescut in ultimiizece ani de la aproximativ un milion metri cubi la 3,5 milioane demetri cubi pe an.

"Exista in continuare un potential enorm de crestere aconsumului, pe de o parte datorita posibilitatilor multiple deutilizare a acestor produse, iar pe de alta parte credem ca vacreste si cererea pe pietele mai putin dezvoltate precum cele dinEuropa de Est. Pana acum cativa ani majoritatea romanilor erautraditionalisti in ceea ce priveste constructiile, considerand cabetonul si cimentul sunt singurele materiale viabile pentruconstructii durabile, insa in ultimii ani clientii au inceput sa seintereseze de materiale alternative, usoare, de materiale care saprotejeze mediul", a declarat Oana Bodea.

Magazinele de bricolaj sunt principaliiclienti

Oficialii Kronospan Romania spun ca in perioada 2006-2007 piatas-a dublat, insa consumul de placi de lemn este sub valorile dinEuropa Occidentala sau din Statele Unite si Canada.

"Credem insa ca trendul din Romania va ramane ascendent si ca sevor inregistra cresteri ale consumului de placi OSB pentruconstructii. In momentul de fata la Brasov avem 250 de angajati. Nuam facut disponibilizari, ci am angajat oameni in perioadaianuarie-august pentru a ne completa schema de personal in vedereainceperii productiei. Principalii nostri clienti sunt magazinele debricolaj", a spus directorul de comunicare al KronospanRomania.

Compania din Brasov a fost infiintata in luna iunie a anului1999.

Grupul austriac Kronospan este prezent in Romania in treilocatii: Brasov, Sebes si Constanta.

Cea mai mare companie a grupului austriac in Romania esteproducatorul de placi din lemn Kronospan Sebes, care a avut anultrecut o cifra de afaceri de 194 mil. euro (peste 714 mil. lei).Pentru acest an, Kronospan Sebes estimeaza o cifra de afacerisimilara cu cea inregistrata anul trecut.

La Sebes, grupul austriac produce PAL (placi aglomerate dinlemn) si MDF (medium-density fibreboard), materiale folosite inprincipal in industria mobilei.

Volumul productiei a fost anul trecut de 723.000 de metri cubide PAL si 314.000 de metri cubi de MDF, nivel similar cu cel din2007. La Sebes, Kronospan a anuntat in acest an investitii deaproximativ 20 de milioane de euro intr-o noua linie de slefuire sifiltre pentru reducerea poluarii.

Numarul angajatilor Kronospan Sebes s-a mentinut constant anultrecut la 506 salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO