Companii

Kvaerner a acceptat planul Aker in defavoarea Iukos Oil

29.11.2001, 00:00 18



Printr-o decizie de ultim moment, grupul anglo-norvegian de inginerie si constructii Kvaerner ASA a acceptat planul de fuziune si de salvare propus de principalul sau actionar, compania Aker Maritime, relateaza agentiiole internationale, in detrimentul planului aprobat luan trecuta al celui de-al doilea actionar al companiei, grusul rusesc Iukos Oil, comenteaza BBC.

Kvaerner, care are o forta de munca de 35.000 angajati in 35 de state, a indicat anterior ca ar putea da faliment in aceasta saptamana daca nu ajunge la un acord cu Aker, proprietarul a circa 25% din capitalul sau.

"Solutia inseamna ca Kvaerner va obtine noi fonduri printr-o emisiune de actiuni, iar principalele activitati ale Aker Maritime vor fuziona cu Kvaerner Oil and Gas", informeaza un comunicat comun al celor doua companii.

Discutiile cu bancile creditoare in privinta conditiilor de refinantare continua, dar se asteapta incheierea unui acord in urmatoarele zile.

Comunicatul nu precizeaza detaliile tranzactiei, insa acestea ar putea fi cunoscute dupa conferinta de presa a celor doua companii, care va avea loc la Oslo, in prima parte a zilei de miercuri.

Planul propus de Aker prevedea o majorare a cotei sale de participare la capitalul Kvaerner pana la 40-60%, precum si o emisiune de actiuni in valoare de doua miliarde de coroane norvegiene (221 milioane de dolari).

Acordul dintre Kvaerner si Aker beneficiaza si de sprijinul firmei petroliere rusesti Iukos - al doilea mare actionar al Kvaerner, cu 22% din capitalul acestuia.

Iukos a mai indicat ca isi va retrage propriul plan de salvare, aprobat luna trecuta de consiliul de administratie al Kvaerner, dar considerat de Aker Maritime prea putin favorabil actionarilor.

Planul firmei rusesti nu includea o fuziune si prevedea o emisiune de actiuni in valoare de trei miliarde de coroane, cu un miliard peste cea propusa de Aker.

Analistii spun ca fuziunea Kvaerner cu Aker poate avea o importanta semnificativa din punct de vedere industrial, intrucat ambele au nevoie de o influenta mai mare pentru a concura pe pietele externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO