Companii

Kvaerner fuzioneaza cu Aker

06.03.2001, 00:00 12



Proprietarul grupului de firme norvegiene Aker, Kjell Inge Roekke, a propus, saptamana trecuta, grupului anglo-norvegian Kvaerner fuziunea diviziilor din sectorul constructiilor navale, din cel petrolier si al gazelor naturale, informeaza Reuters, preluata de Mediafax

Conducerea grupului Kvaerner s-a aratat interesata de negocieri in privinta sectorului constructiilor navale, dar a respins unificarea activitatilor din domeniul productiei de petrol si gaze naturale, motivand ca acest lucru nu va sprijini dezvoltarea companiei.

Propunerea investitorului norvegian include unirea diviziei de constructii navale Aker Yards, detinuta de holdingul industrial Aker RGI, cu divizia de constructii navale a grupului Kvaerner. La societatea mixta, Kvaerner ar urma sa detina mai putin de 50% din actiuni.

Dupa unificare, ar rezulta cel mai mare grup european din acest sector, cu venituri anuale estimate la 15-17 miliarde de coroane norvegiene (1,7-1,9 miliarde de dolari).

Aker Yards este prezenta in Norvegia, Germania, Finlanda si Romania, in timp ce Kvaerner detine santiere navale in Finlanda, Germania si Statele Unite.

In baza unui program de restructurare, Kvaerner intentioneaza sa vanda toate aceste santiere. De asemenea, grupul Kvaerner este prezent si in Romania din august 1998, fiind proprietarul IMGB.

Divizia Aker din sectorul petrolier si al gazelor naturale, Aker Maritime, a inregistrat, in anul 2000, pierderi operationale in valoare de 265 de milioane de coroane norvegiene, dupa ce in 1999, a consemnat un profit de 107 milioane de coroane.

De asemenea, veniturile operationale au fost in scadere, in acelasi interval, de la 16,5 miliarde de coroane la 10,5 miliarde de coroane.

Roekke, care este actionar majoritar la divizia de servicii petroliere si de gaze naturale Aker Maritime, este, de asemenea, principalul actionar la Kvaerner, cu 17,8% din actiuni.

Anterior acestei propuneri, conducerea grupului Kvaerner s-a opus propunerilor companiei Aker de a fuziona diviziile din sectorul petrolier si al gazelor naturale, dupa ce, anul trecut, Aker a cedat o divizie importanta companiei franceze Coflexip Stena Offshore, contra sumei de 513 milioane de dolari.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO