Companii

Kvaerner IMGB mizeaza pe 24 mil. dolari in acest an

13.01.2004, 00:00 34

Producatorul de echipament greu Kvaerner IMGB, unul dintre cei mai importanti furnizori de echipamente energetice din Romania, spera sa redevina profitabil anul acesta. Compania detinuta de grupul anglo a€“ norvegian mizeaza pe venituri de aproximativ 24 milioane dolari, in crestere cu 20% fata de anul trecut. Anul trecut, cresterea in dolari a cifrei de afaceri a fost de 45%, ajungand la un nivel de 19,6 milioane dolari.
"Avand in vedere faptul ca bugetul initial pe 2003 prevedea o cifra de afaceri de 18 milioane dolari, consider ca este un rezultat bun, obtinut pe fondul revigorarii pietei mondiale pentru echipamente energetice", a comentat Florin Antonescu, directorul general al Kvaerner IMGB.
"In ultimele luni ale anului 2003, am depasit pentru prima oara granita celor doua milioane de dolari venituri lunare, consemnand si profituri operationale", a mai precizat oficialul Kvaerner IMGB.
Volumul de investitii programate pentru acest an la Kvaerner IMGB atinge 2,5 milioane dolari, fiind orientate in trei directii principale a€“ imbunatatirea conditiilor de munca si mediu, reducerea consumurilor energetice si cresterea productivitatii.
Potrivit oficialilor de la Kvaerner IMGB, volumul de contracte semnate anul trecut depaseste 21 milioane dolari, din care peste 5 milioane dolari reprezinta valoarea contractelor incheiate la finele anului trecut cu companii de stat si private chineze.
Ca strategie, producatorul bucurestean de echipamente energetice mizeaza pe obtinerea de comenzi pe uriasele piete externe din China si cele doua Americi, unde dezvolta afaceri impreuna cu primii cinci contractori de echipamente hidroelectrice din lume - General Electric, Voith, Siemens, Alstom si VA Tech.
Una din lucrarile de mare anvergura la care Kvaerner IMGB se asteapta sa participe este cea de la Trei Defilee din China, unde va fi construita cea mai mare hidrocentrala din lume. In vara acestui an, va incepe contractarea ultimelor 12 turbine destinate hidrocentralei din China, celelalte 14 turbine fiind aproape finalizate.
Pentru patru din cele 12 turbine va fi organizata o licitatie internationala, celelalte opt urmand a fi realizate de companii chinezesti.
"Performantele anterioare ne recomanda ca subcontractor preferat atat pentru "greii" domeniului, ca General Electric, Alstom sau Voith Siemens, cat si pentru companiile chinezesti implicate, Harbin Electric Co. si Dongfang, astfel incat ne asteptam la comenzi importante pentru acest proiect", a mai spus Antonescu.
Tot anul trecut, Kvaerner IMGB a semnat un contract de 6 milioane dolari cu firma americana Voith Siemens pentru furnizarea a zece turbine de tip Kaplan pentru hidrocentrala Wannapum-Washington. Potrivit prevederilor contractuale, livrarile de echipamente vor fi derulate pe o perioada de noua ani.
Oficialii Grupului Energetic Tender, cel mai puternic grup privat de firme de pe piata romaneasca a echipamentelor energetice, au afirmat anul trecut ca sunt interesati de includerea Kvaerner IMGB in cadrul acestui grup, in contextul mai amplu al campaniei de achizitii incepute.
Grupul de inginerie si constructii Kvaerner IMGB a achizitionat in august 1998 de la fostul Fond al Proprietatii de Stat pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la IMGB.
Prin contractul de privatizare, Kvaerner si-a asumat datoriile IMGB din momentul preluarii si s-a angajat sa investeasca 54 mil. $ in firma bucuresteana. O mare parte a acestei sume fost folosita pentru plata datoriilor, a taxelor si drept capital de lucru.
Kvaerner IMGB s-a axat pe productia unor componente si echipamente, destinate in primul rand, industriei hidroenergetice (rotoare pentru turbine Francis, Kaplan si Pelton, centuri, plafoane sau palete), dar si industriei metalurgice si constructoare de nave.
In luna noiembrie a anului trecut, detinerea Kvaerner IMGB NV in cadrul companiei a ajuns la 99,4%, in contextul in care actionarul majoritar a initiat o oferta publica de preluare a celorlalte actiuni listate pe piata secundara de capital Rasdaq in vederea delistarii societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO