Companii

La 31 decembrie expiră contractele cu intermediarii pentru gaze din Federaţia Rusă. Vezi aici cine ia comisioanele din miliardul de dolari plătit anual pentru gaze din Rusia

Romgaz vrea să spargă monopolul gazelor de import al ruşilor: Demarăm negocieri cu alte zone

Autor: Roxana Petrescu

26.10.2011, 12:00 2095

"Romgaz importă în prezent gaze naturale ex­clusiv din Federaţia Rusă. Importul gazelor naturale din Federaţia Rusă se realizează prin intermediul firmelor Imex Oil Ltd. Nicosia Cipru şi Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG. Ambele contracte take or pay expiră la data de 31 decembrie 2012. În cursul anului 2010-2011 am analizat piaţa achiziţiei de gaze din afara României, în momentul de faţă identi­ficând mai multe surse de achiziţie din zona comunitară şi extracomunitară, urmând să de­ma­răm procesul de negociere a gazelor naturale din ambele zone", a precizat Lucian Stancu, directorul general adjunct al Romgaz.

Contractele de tip take or pay sunt con­tracte în care cumpărătorul, în acest caz Rom­gaz, plăteşte o anumită sumă de bani către vân­zător chiar dacă nu mai achiziţionează canti­ta­tea de gaze prevăzută în contract.

Romgaz Mediaş, singurul produ­că­tor de gaze naturale aflat în porto­foliul statului român, a reuşit ca în primele opt luni ale anului să înregistreze un profit net mai mare decât în tot anul trecut, compania fiind deja peste nivelul bugetat pentru 2011.

Astfel, datele trimise de firmă arată că în primele opt luni din 2011 profitul net al Rom­gaz a fost de 677,7 mil. lei (157,6 mil.de euro), de peste două ori mai mare comparativ cu rezul­tatul din perioada similară a anului trecut.

Totodată, rezultatul este mai mare decât profitul net înregistrat în tot anul 2010, care a fost de 155 mil. euro şi care a plasat com­pania din Mediaş pe primul loc al celor mai profitabile firme de stat în funcţie de valoarea câştigului net. Tot în primele opt luni ale anului, Romgaz a ajuns la afaceri de 2,57 mld. lei (598 mil. euro).

"Cifra de afaceri realizată în perioada ianuarie - august 2011 este superioară celei din perioada similară a anului anterior cu 10,9%, datorită livrării unei cantităţi mai mari de gaze naturale din import (759 mil. mc în 2011 faţă de 481 mil. mc în 2010). Profitul brut şi net realizat în perioada ianuarie-august 2011 este mai mare decât cel din perioada similară din 2010, da­torită realizării de economii la unele ele­mente de costuri", a explicat Stancu.

Producţie în scădere, vânzări mai mari

Datele furnizate de companie arată că deşi producţia de gaze a scăzut în primele nouă luni ale anului cu circa 3,4%, până la 4,14 miliarde de metri cubi, vânzările totale în volum au fost mai mari cu peste 9,2%, creşterea fiind explicată prin comercializarea unor cantităţi mai mari de gaze din import.

Deşi teoretic România are de anul trecut posibilitatea de a aduce gaze din vestul Europei prin intermediul conductei Arad-Szeged, cantităţile importate sunt neglijabile, Rusia prin gigantul Gazprom fiind în continuare cea mai importantă sursă externă de alimentare.

Cele mai recente date din rapoartele publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că la nivelul lunii august peste 23% din toate gazele consumate în România au fost importate, restul fiind acoperit din producţia internă de Petrom şi Romgaz. România nu aduce însă gaze direct de la Gazprom, relaţia desfăşurându-se numai prin doi intermediari agreaţi de gigantul rus Imex Oil şi WIEE. Ambele companii au în spate interese ruseşti. Prima face parte din imperiul mogulului rus Vitali Matsitski, care controlează numeroase afaceri cu aluminiu, inclusiv Alro, iar a doua este un joint venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall. România a cumpărat gaze de la ruşi în valoare de 8,5 mld. dolari, un preţ foarte mare.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO