Nivelul de 24% nu este însă unul mare raportat doar lacompaniile de stat, acesta amintind de marjele pe care le aveaude exemplu companiile private de construcţii în anii de boomeconomic.
Potrivit datelor financiare furnizate de companie, Romgaz aobţinut în primele şase luni ale anului un profit net de 488 mil.lei (116,1 mil. euro), de peste două ori mai mare faţă de celînregistrat în prima jumătate a anului 2010 care a fost de 225,7mil. lei (53,7 mil. euro). Afacerile companiei au crescut înaceastă perioadă cu aproape 7%, până la 1,9 mld. lei (475,2 mil.euro). "Cifra de afaceri realizată în primul semestru din 2011este superioară celei din perioada similară a anului anterior cu6,89% datorită livrării unei cantităţi mai mari de gaze naturaledin import. Profitul net realizat este mai mare decât cel dinprimul semestru din 2010 datorită realizării de economii la uneleelemente de costuri", a spus Lucian Stancu, directorul generaladjunct al companiei. El nu a precizat concret care suntcategoriile de costuri care au fost reduse astfel încât profitulproducătorului de gaze naturale să se dubleze în primele şaseluni ale anului.
Romgaz asigură jumătate din producţia de gaze naturale aRomâniei, restul fiind livrat de Petrom, cea mai mare companielocală. Cele două firme acoperă în proporţie de două treiminecesarul intern de consum, restul fiind importat din Rusia prinanumiţi intermediari agreaţi de gigantul Gazprom. Atât Petrom, câtşi Romgaz îşi vând gazele la un preţ recomandat de AutoritateaNaţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) care estede două ori mai mic faţă de cel al gazului adus din Rusia.Consumatorii sunt alimentaţi cu un coş de gaze format atât dingaze interne, cât şi din importuri. Practic, livrând o cantitatemai mare de gaze din import, care sunt mai scumpe, afacerileRomgaz au crescut, deşi compania a comercializat cu 8% maipuţine gaze în primele şase luni.