Companii

Lafarge Arcom Gips si-a bugetat afaceri de 25 mil. euro si trece pe export

Lafarge Arcom Gips si-a bugetat afaceri de 25 mil. euro si trece pe export

Click pentru imaginea intreaga

14.01.2008, 17:26 31

Lafarge Arcom Gips, divizia locala de gips-carton a grupului francez Lafarge, estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 25 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut.
Rezultatele se datoreaza cresterii consumului de sisteme de gips-carton.
In plus, compania va incepe anul acesta activitatea de export catre tari din sud-estul Europei, daca consumul intern ii va permite.
"In a doua jumatate a anului fabrica din Bucuresti va ajunge la capacitate maxima, ceea ce ne va permite sa derulam activitati de export in tari precum Moldova, Bulgaria sau Grecia, daca consumul de pe piata locala ne permite", a declarat pentru ZF Sebastian Popescu, directorul general al Lafarge Arcom Gips. Compania a realizat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri de 25%, pana la circa 21 de milioane de euro.
Majorarea afacerilor de anul trecut s-a datorat cresterii vanzarilor la toate gamele de produse comercializate de companie, in special in cazul placilor de gips-carton, ipsosuri si produse pe baza de ipsos, potrivit reprezentantilor companiei.
Compania a finalizat anul trecut o investitie de 17 mil. euro pentru o noua linie de productie la fabrica de gips-carton din Bucuresti, suma incluzand si deschiderea unei cariere de piatra in judetul Prahova si modernizarea instalatiei de calcinare utilizata la fabricarea gips-cartonului. Lafarge Arcom Gips produce si comercializeaza placi de gips-carton, profiluri metalice, ipsosuri si mortare.
Piata de gips-carton a crescut anul trecut cu circa 20%, pana la circa 90-100 mil. euro, datorita investitiilor de pe piata rezidentiala si cea a spatiilor de birouri. "Valoarea pietei de sisteme de gips-carton in 2007 (inclusiv accesorii, profiluri metalice, ipsosuri imbinari, vata de sticla, vata minerala) s-a ridicat la circa 300 de milioane de euro, din care piata de gips-carton a reprezentat aproximativ 30%. In ceea ce priveste volumul total, apreciem ca acesta a fost de aproximativ 50 de milioane de metri patrati - din productie interna si importuri", afirma Popescu.
Din totalul vanzarilor companiei, placile si elementele aferente sistemului de gips-carton (profiluri metalice, accesorii, ipsosuri de imbinari) reprezinta 75%, restul provenind din comercializarea de ipsosuri, produse formulate pe baza de ipsos si roca de ghips.
Compania detine o fabrica de gips-carton la Bucuresti si o fabrica de ipsos la Aghires, judetul Cluj, deservite de doua cariere de ghips, la Nucsoara, judetul Prahova, in cazul unitatii din Capitala, respectiv la Birtz, judetul Cluj, pentru cea de la Aghires.
Lafarge Arcom Gips detine o cota de piata de 20%, potrivit estimarilor interne si ale Institutului National de Statistica.
Potrivit estimarilor lui Popescu, pretul unui sistem de gips-carton va urca in 2008 cu 5-10%, pe fondul cresterii costurilor de productie si a celor logistice.
Principalii competitori ai companiei sunt Rigips Romania, membra a grupului francez Saint-Gobain, Knauf Gips si Norgips, ambele din grupul german Knauf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO