Companii

Lafarge - Arcom: piata de gips-carton va creste cu 20%

04.09.2001, 00:00 35



Piata gips-cartonului, aflata inca la varsta copilariei, va creste in 2001 cu 20%, estimeaza surse din cadrul companiei Lafarge - Arcom, care detine singura fabrica de gips carton din Romania. Pe o piata evaluata la 10 mil. euro la sfarsitul anului 2000, Lafarge - Arcom tureaza puternic motoarele in incercarea de a ajunge la sfarsitul anului 35% din piata.

Pana in ianuarie 2001, momentul constituirii companiei Lafarge - Arcom ( joint - venture 50% - 50% intre cunoscutul grup Lafarge si societatea de constructii Arcom Bucuresti ), Lafarge vindea placi de gips carton prin doi distribuitori - Menatwork Est Prefabricate SRL si Woodcote Romania SRL.

In 2000, vanzarile de gips carton din Romania au totalizat 6,2 mil. mp, cei trei mari jucatori ai pietei - Rigips Romania SRL (reprezentant al BPB Industries), Lafarge si Knauf Gips SRL - detinand impreuna 93% din piata.

Potrivit oficialilor Lafarge - Arcom, compania intentioneaza sa ocupe pana la sfarsitul acestui an o cota de piata de 35%. La sfarsitul lui 2000, Lafarge detinea 28% din piata, dupa Rigips Romania - 42%, dar inaintea altui valoros competitor Knauf Gips - 23% si mai nou intratei pe piata Norgips - 4%, dupa cum spun reprezentantii firmei.

"Piata romaneasca a gips-cartonului este o piata tanara, care a luat nastere prin 1994-1995. Daca la acea vreme , nu se vindeau mai mult de cateva sute de mii de metri patrati de placi, anul acesta este de asteptat ca vanzarile sa atinga 7,5 - 8 milioane de metri patrati. Cresterea rapida a pietei ca volum al vanzarilor ne arata ca este o piata care mai are nevoie de 5 - 6 ani pana sa se maturizeze", spun reprezentantii companiei.

In aceasta perspectiva, este de asteptat ca in perioada estimata sa creasca vanzarile de la 0,3 mp/locuitor, la ora actuala, la 1mp/locuitor.



Clientii rezidentiali, doar 30% din comenzi

Romania absoarbe acum aproape aceeasi cantitate ca Grecia, o piata de doua ori mai mica, dar matura, care nu mai inregistreaza cresteri spectaculoase de la un an la altul.

In prezent, clientii rezidentiali ocupa 30% din volumul vanzarilor, spre deosebire de Germania, Franta sau Marea Britanie - unde acestia reprezinta mai mult de 60% din vanzarile totale de gips carton.

La noi, insa, vanzarile merg mai mult spre obiectivele industriale si cele comerciale, spun sursele citate.

In ceea ce priveste destinatia consumurilor de gips carton, acestea "se indreapta spre sectorul lucrarilor noi, care au o dinamica vioaie, spre deosebire de Occident, unde placile de gips carton sunt utilizate mai mult pentru restructurari, inclusiv reamenajari", a mai spus reprezentantul Lafarge - Arcom.

"Anul acesta nu va fi unul relevant pentru Lafarge - Arcom, mai ales ca varful productiei noastre va fi atins prin decembrie, cand speram ca productia noastra sa atinga 3,2 mil. mp, capacitatea de productie a fabricii fiind de 3,5 mil. mp pe an", au subliniat oficialii companiei.

"Practic, putem spune ca pana in mai 2001, fabrica detinuta de Arcom lucra la capacitate redusa (cateva sute de mii de mp anul trecut), dar Lafarge a venit cu know-how si a emis un mesaj puternic in piata", au mai spus sursele citate.

Pentru viitor, Lafarge - Arcom cauta parteneri pentru crearea unei retele puternice de distributie, care sa corespunda planurilor ambitioase de a deveni lider de piata in 2002 cu o cota de 38-42% din piata.

In 2000, grupul Lafarge a avut o cifra de afaceri de peste 15 mld. euro. Grupul este organizat in 4 divizii. Divizia de gips a grupului francez a realizat venituri de peste un miliard de euro in 2000, fiind prezenta in 23 de tari.

Grupul francez ocupa pozitia a patra in lume pe piata gips cartonului, lider mondial fiind USG (SUA).

In Romania, se vand doua tipuri de placi de gips-carton: normale (9,5mm si respectiv 12,5 mm grosime) si tehnice (ignifuge si hidrofuge), primele concentrand insa 70% din vanzari.

Gips-cartonul este utilizat la peretii despartitori (unde concureaza cu BCA - ul si caramida), placari de pereti (fiind tencuiala uscata, gips cartonul inlocuieste mortarele) si la plafoane false decorative. Pretul mediu al placii de gips carton este de 1,6 - 1,7 euro/mp.



Consumul de placi de gips carton/locuitor

SUA - 9 mp/locuitor

Franta - 7 mp/locuitor

Polonia - 1,5mp/locuitor

Romania - 0,3 mp/locuitor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO