Companii

Laurentiu Scheusan, Sindan: Investim, dar avem in vedere si achizitii

Laurentiu Scheusan, Sindan: Investim, dar avem in vedere si achizitii

Laurentiu Scheusan, country manager al Sindan: Exista un acord de principiu al board-ului Actavis de a investi intr-o noua fabrica de citostatice si bugetul aprobat este de 57 de milioane de euro. O decizie finala se va lua la sfarsitul lunii septembrie.

16.08.2006, 18:35 76

Laurentiu Scheusan, country manager al Sindan, spune ca grupul islandez Actavis, proprietarul producatorului roman, ar putea investi 57 mil. euro intr-o fabrica de citostatice in Romania.
"Exista un acord de principiu al board-ului Actavis de a investi intr-o noua fabrica de citostatice si bugetul aprobat este de 57 de milioane de euro. O decizie finala se va lua la sfarsitul lunii septembrie", a afirmat Laurentiu Scheusan
Actavis este foarte activ in ultima perioada in domeniul achizitiilor pe piata farmaceutica, fiind in discutii impreuna cu un alt competitor, Barr Laboratories, pentru preluarea producatorului croat Pliva.
Atat Actavis, cat si Barr au trimis saptamana trecuta ofertele finale pentru Pliva. Conform legislatiei croate din momentul in care s-au trimis ofertele finale este o perioada de o luna in care se mai poate licita, se mai poate negocia cu ofertantii, dupa care spre mijlocul lui septembrie se ia decizia.
"In functie de aceasta board-ul Actavis va decide spre sfarsitul lunii septembrie momentul cand va incepe constructia unei noi fabrici de medicamente. Sigur ca prima prioritate este sa o faca in Romania pentru ca avem expertiza in oncologie, intram in UE, deci poate fi considerata o platforma de extindere si de distributie a produselor oncologice oriunde in lume si nu sunt de neglijat nici costurile care sunt relativ mici ale produselor din Romania comparativ cu alte state ale UE", a mai spus Scheusan.
El ocupa, incepand cu aprilie, functia de country manager al Sindan, dupa ce in prealabil a fost director de marketing si de vanzari al companiei.
Actavis a achizitionat producatorul roman Sindan in primavara acestui an in urma unei tranzactii de 147,5 mil. euro.
"Procesul de vanzare al Sindan a inceput la sfarsitul anului 2005, in luna decembrie", a spus Scheusan.
Printre jucatorii interesati de achizitia producatorului roman s-au numarat atat investitori strategici, cat si financiari, pentru ca intr-o varianta finala sa ramana 3 companii farmaceutice si patru fonduri de investitii.
La ora actuala pe piata din Romania activeaza doua entitati: Sindan distributie (distribuitor de medicamente) si Sindan Pharma (cu activitati de productie). Totodata Actavis si-a deschis birou de reprezentanta inainte de achizitia Sindan. In functie de legislatie conducerea ar putea uni toate companiile intr-una singura, iar pana la sfarsitul anului va exista si un rebranding in Sindan-Actavis.
"Actavis continua politica de achizitii. Ca si country manager am datoria sa ii anunt despre orice oportunitate aparuta in piata", a afirmat Scheusan.
In opinia acestuia, singurul producator ramas in portofoliul statului, Antibiotice, poate fi considerat o oportunitate, insa deocamdata este prematur sa se discute mai multe detalii, cu atat mai mult cu cat nu este clar cine este evaluatorul si nici nu este gata caietul de sarcini.
"Pot fi oportunitati si pe partea de distributie si sigur ca ne vom uita poate si spre achizitii de distribuitori. Piata de farmaceutice este impartita intre retail (retele de farmacii - n. red.) cu o cota de 76% si spitale - 24%, iar Sindan este strict concentrata pe spitale. Actavis are peste 600 de produse, iar la ora actuala sunt 19 in curs de inregistrare in piata din Romania, la ANM (Agentia Nationala a Medicamentului - n. red.). Una dintre strategii este sa aducem produsele Actavis in Romania pentru piata de retail si atunci ne putem orienta si spre achizitia unui distribuitor", a precizat Scheusan.
Si retailul ar putea fi o posibila tinta pentru islandezi.
"Legea nu este clara. Este singura lege care nu a fost votata. In momentul in care situatia se va clarifica, ne putem orienta si spre o oportunitate de achizitii pe farmacii", spune reprezentantul Sindan.
In prima jumatate a acestui an, Sindan a inregistrat vanzari de 43,9 milioane de euro, din care 23,3 mil. euro pe primul trimestru si 23,6 in cel de-al doilea. "Fata de bugetul nostru de 80 mil. euro pe tot anul a fost o depasire de 10% sau de 30% in comparatie cu 2005, in perioada similara".
Motivul principal pentru aceasta evolutie a fost cresterea vanzarilor la export, spune oficialul Sindan.
"Pe prima jumatate a anului am avut 3,1 milioane de euro vanzari pe pietele din Polonia, Japonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si incepand din iunie si in Marea Britanie. Previzionam ca in maxim 4-5 ani, vanzarile la export sa atinga 50% din cifra de afaceri. La ora actuala avem produse in curs de inregistrare in multe tari din Uniunea Europeana, pe care le vizam in primul rand. Avem produse in curs de inregistrare de asemenea in Rusia si fostele tari sovietice, am depus 4 dosare in SUA pentru inregistrare si speram ca pana la sfarsitul anului, cel mai tarziu, FDA sa vina sa ne inspecteze", a completat Scheusan.
Bugetul alocat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru oncologie este anul acesta de peste 75 de milioane de euro, si din acest buget cam 45% este acoperit de produsele realizate de Sindan.
"Avem 31 de produse, dintre care 23% sunt produse proprii generice, si in cazul a opt produse avem colaborari cu diferite companii farmaceutice", a spus Scheusan.
Sindan a fost infiintata la inceputul anilor '90 de doctorul Dan Stoicescu, pe structura Institului Oncologic din Capitala.
Pentru anul in curs, Sindan estimeaza o marja a profitului operational (EBITDA) de 20%.
Compania a avut o ascensiune puternica in ultimii ani pe piata farmaceutica din Romania datorita in principal majorarii fondurilor pentru Programele de Oncologie si de Dializa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO