Companii

Leoni vrea vanzari de 5 mil. euro la fabrica cumparata de la Alcoa

13.05.2010, 23:09 437

Producatorul de cablaje auto Leoni AG, cu afaceri de 200 mil.euro in Romania in 2008, estimeaza ca fabrica achizitionata recentin localitatea bihoreana Beius va contribui cu aproape 5 milioanede euro la businessul local, toti cei 375 de angajati urmand sa fiepastrati.

Leoni, unul dintre cei mai mari producatori de cablaje auto dinRomania, detine unitati de productie in Arad, Bistrita, Pitesti siBeius, ultima fiind achizitionata de la fondul de investitiiPlatinum Equity, specializat in fuziuni si achizitii.

Platinum Equity a preluat anterior fabricile producatorului decablaje Alcoa din Romania, in Caransebes, Arad si Bihor, acesteafiind integrate in divizia AEES, care deruleaza operatiuni in 13tari si are peste 17.500 de angajati. Fondul a inceput in 2010vanzarea acestor active, fabrica din Beius fiind obiectul primeitranzactii.

"Nu putem da detalii cu privire la valoarea tranzactiei cuPlatinum Equity, dar estimam ca vanzarile noului business preluatvor fi de aproximativ 5 milioane de euro pe an", a declarat SvenSchmidt, director de comunicare al Leoni AG.

Decizia Leoni de a cumpara fabrica vine la aproape un an dupa cea inchis unitatea de productie din Mioveni, instalata pe platformaindustriala a Automobile Dacia, unde lucrau circa 220 de angajati,motivatia fiind cererea prea mica in raport cu capacitatile deproductie existente.

La inceputul lunii mai compania germana a anuntat insa ca aobtinut doua contracte de furnizare de cablaje pentru baterii sisasiu de la doi producatori de autocamioane. Astfel, fabrica cu 375de angajati a trecut in portofoliul Leoni.

"Pentru moment avem aici toate capacitatile pentru noilecontracte. In viitor, odata cu dezvoltarea proiectelor vom analizaposibilitatea extinderii investitiilor la Beius", a spusSchmidt.

Volatilitate mare in sectorul cablajelorauto

Companiile producatoare de cablaje, in industria componentelorauto, isi modifica cel mai des capacitatile de productie sistructura businessului. In termen de un an Alcoa, unul dintre ceimai importanti producatori, a anuntat ca transfera in Romania oparte din productia realizata in Cehia, a trecut apoi la jumatatealui 2009 la restructurare si a renuntat la o parte din activitateade productie de componente auto, care includea si fabrici inRomania si Ungaria.

Si producatorul Sumitomo Electric Wiring Sistems a realizatrestructurari la inceputul lui 2009, cand comenzile din industriaauto s-au prabusit cu aproape 50%, concediind circa 550 de angajatiin fabricile din Deva, Orastie si Alba Iulia. A transferat apoi inRomania, la jumatatea anului trecut, o parte din productiarealizata intr-o fabrica care a fost inchisa in Polonia, iar inluna februarie 2010 a deschis un nou punct de lucru in localitateahunedoreana Brad, unde a angajat 200 de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO