Companii

Libanezii cer credite de 9,2 milioane de euro pentru compania agricola Agrochirnogi

Libanezii cer credite de 9,2 milioane de euro pentru compania agricola Agrochirnogi

Investitorii din agricultura apeleaza anual la credite

27.08.2009, 17:25 284

Oamenii de afaceri libanezi Nassif Elias Jabre si Jihad Ibrahim El Kalil, care administreaza Maria Group, au solicitat un credit de 5 mil. lei (1,2 mil. euro) de la BCR, cea mai mare banca locala, pentru finantarea culturilor din anul agricol 2009-2010 pentru compania Agrochirnogi pe care o controleaza prin intermediul grupului, potrivit datelor aparute in Monitorul Oficial.

Mai mult, compania, care exploateaza una dintre cele mai mari suprafete de teren agricol din Romania, de aproape 24.000 de hectare, a cerut suplimentarea facilitatii de credit acordate de Garanti Bank in prima parte a acestui an, de la suma de 5 mil. euro la suma de 8 mil. euro. Banii vor fi utilizati, potrivit infor-matiilor din Monitorul Oficial, pentru activitatile curente ale companiei.

Reprezentantii grupului nu au oferit detalii despre destinatia acestor finantari.

Potrivit Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), oamenii de afaceri libanezi detin trei companii, Maria Group, Maria Trading si Agrochirnogi, prin care desfasoara activitati in productia agricola, in zootehnie si in industria alimentara. Cea mai mare suprafata agricola, de 10.000 de hectare, este exploatata prin intermediul Maria Trading, alte 9.800 de hectare sunt lucrate de compania Agrochirnogi, restul de pana la 4.000 de hectare fiind distribuiti companiei Maria Group.

Anul trecut Agrochirnogi a rulat afaceri de 68,1 mil. euro si a obtinut un profit de 3,5 mil. euro, avand 358 de angajati.

Majoritatea investitorilor in agricultura apeleaza anual la credite fie pentru achizitia de utilaje, innoirea parcului sau pentru reinceperea unui nou ciclu agricol.

Tot anul acesta, Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, a luat un credit de la BCR de 14 mil. euro pentru achizitii de cereale. Cei mai mari jucatori din domeniul agricol sunt Ioan Niculae de la Interagro, Adrian Porumboiu, care controleaza Comcereal Vaslui prin intermediul grupului Racova Agro Pan, sau Culita Tarata, care detine cea mai mare suprafata de teren in Insula Mare a Brailei prin TCE 3 Brazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO