Companii

Licitatiile de grup, o noua realitate in sanatate?

25.09.2003, 00:00 24



Ministerul Sanatatii (MS) ar putea fi abilitat, conform unui proiect de hotarare elaborat de MS, sa organizeze licitatii de grup pentru cumpararea de medicamente, materiale sanitare si reactivi pentru spitale, centralizand astfel sistemul de achizitii in reteaua sanitara.



In noul sistem de achizitii, fiecare spital va estima necesarul de medicamente si materiale sanitare, pe care il va comunica unor structuri care vor fi infiintate in acest scop in minister si in sase orase din tara. Aceste structuri vor primi informatiile mentionate si va stabili preturile de referinta ale produselor alese.



In noul sistem, avantajul spitalelor este acela ca, la o cantitate mai mare de produse medicale licitata, vor obtine un pret mai bun. Totodata, furnizorii ar avea de castigat prin faptul ca, la o cantitate mai mare de medicamente si materiale sanitare livrata, ar obtine beneficii mai mari, sustine MS.



Potrivit MS, desi sistemul de licitatii ar urma sa fie schimbat, rolul furnizorilor si cel al distribuitorilor in piata va ramane acelasi, ei urmand sa realizeze in continuare importul si distributia medicamentelor, a materialelor sanitare si reactivilor.



Proiectul noii hotarari de Guvern prevede infiintarea Directiei de Licitatii de Grup la nivelul ministerului, precum si aparitia unor structuri specializate la nivelul unor directii locale de sanatate publica, si anume in cele sase centre universitare medicale - Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, Timisoara si Mures. Directia ministeriala va avea 30 de angajati, iar cele locale cate sase.



Ministrul Sanatatii argumenteaza promovarea acestei modificari prin nevoia de a eficientiza sistemului de achizitii publice prin licitatie electronica. "Am gandit un proiect de act normativ pentru realizarea unui cadru unitar de achizitii de medicamente, materiale sanitare si reactivi. Este un proiect care va da o sansa tuturor firmelor serioase, indiferent de marimea lor, sa participe la licitatii transparente", arata ministrul Sanatatii, Mircea Beuran, intr-un comunicat remis presei.



Proiectul de hotarare privind noul sistem de achizitii - pe care ministrul Sanatatii doreste sa-l aplice pana la sfarsitul anului - ar putea fi prezentat Guvernului intr-una din sedintele din luna octombrie, pentru o prima lectura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO