Companii

Litoralul ramane o atractie pentru investitori. Dar nu si pentru turisti

07.07.2003, 00:00 23

Marii investitori in turism continua sa aloce zeci de milioane de dolari pentru constructia sau modernizarea hotelurilor, iar principalul punct de atractie ramane litoralul, in pofida faptului ca estimarile nu vizeaza o crestere a incasarilor.
Astfel, daca Perla Majestic Grup, care deja si-a consolidat prezenta pe litoral - unde detine sase hoteluri, intentioneaza sa investeasca si in alte zone ale tarii, SIF Transilvania va aloca 38 de milioane de dolari pentru a-si moderniza activele din statiunile de la Marea Neagra. Cele doua societati se numara printre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania.
Perla Majestic Grup (PMG), companie membra a holdingului Spring Time, va aloca in urmatorul an peste 20 de milioane de dolari pentru modernizarea hotelurilor Cozia din Jupiter si Select din Mamaia, dar si pentru construirea a doua noi unitati de cazare - in Bucuresti si in Predeal, investitii care vor fi urmate de extinderea complexului Coral Beach.



Majestic la Paraul Rece
"Pe langa hotelurile pe care le avem pe litoral, intentionam sa construim doua hoteluri, unul pe Valea Prahovei, in zona Predeal-Paraul Rece, iar celalalt in Bucuresti. Acestea vor necesita investitii de circa zece milioane de dolari", a declarat Mohammad Murad, presedintele PMG.
El nu a dat mai multe amanunte, precizand ca inca se poarta negocieri legate de achizitia terenurilor.
Pe de alta parte, compania va aloca 8-10 mil. $ pentru construirea Coral Beach II, un complex care va cuprinde 1.500 de locuri de cazare, precum si restaurante, magazine, piscine, spatii de joaca, in continuarea primului Coral Beach (care dispune de 450 de locuri). Acesta va fi amplasat pe un teren de peste 150.000 de metri patrati, la limita de nord a statiunii Mamaia, la intrarea in Navodari, langa fostul camping Mamaia. "Am facut primul Coral Beach pentru a face cunoscuta zona. De fapt, proiectul complexului este cel care urmeaza sa fier construit in urmatorii doi ani", a mai spus Murad.
Din toamna, grupul va incepe modernizarea hotelului Cozia din statiunea Jupiter, preluat in luna martie, operatiune pentru care a alocat 3 mil. $. La sfarsitul saptamanii, compania a redeschis hotelul Majestic (fostul Transilvania) din Olimp - preluat anul trecut la privatizarile organizate de Ministerul Turismului, pentru modernizarea caruia a alocat alte doua milioane de dolari. Investitiile vor fi efectuate atat din fonduri proprii, cat si din credite bancare.
Perla Majestic Grup detine hotelurile Perla, Majestic si Select din Mamaia, Majestic din Olimp, Cozia din Jupiter si complexul Coral Beach din Navodari, care au in total 2.800 de locuri de cazare. In ultimii patru ani, compania a investit circa 15 milioane de dolari in turism, dintre care zece milioane au reprezentat numai lucrarile de modernizare.
Compania este membra a holdingului Spring Time, care mai are activitati in sectorul constructiilor, industriei alimentare, detinand si lantul de restaurante fast-food Spring Time, si a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 130 mld. lei (aproape 4 mil. $).



SIF Transilvania mizeaza pe turistii cu venituri mai mici
SIF Transilvania in schimb a pregatit pentru urmatorii trei ani aproape 40 mil. $ pentru modernizarea a opt hoteluri si a catorva vile detinute de societatile de pe litoral la care este actionar majoritar - Eforie SA, Saturn SA, Venus SA, Carmen Silva SA si Miorita Estival 2002 SA, care vor fuziona in acest an.
Hotelurile vor fi clasificate la doua si trei stele si se vor adresa turistilor cu venituri mici si medii, a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. "Investitiile vor incepe dupa fuziunea celor cinci societati, iar, printre planurile de viitor, se numara si modernizarea activelor din statiunile balneare si a celor din orase", a precizat Fercala.
El a mai spus ca, dupa fuziune, SIF va vinde pe bursa circa 43% din actiunile societatii nou-create, care se va numi Turism Hoteluri, Restaurante Marea Neagra SA.
Aproape 15% din portofoliul SIF Transilvania este reprezentata de actiunile detinute la companiile de turism, societatea fiind unul dintre cei mai importanti proprietari de hoteluri din statiunile balneare, dar si de pe litoral.



Boom al investitiilor
Litoralul romanesc a inregistrat in acest an un “boom” al investitiilor, dupa finalizarea privatizarii. In statiunile de la Marea Neagra au fost efectuate in primele luni ale anului procese de modernizare a caror valoare ajunge la 40-50 de milioane de euro, circa o treime din totalul investitiilor efectuate in ultimii doi ani in hotelurile din toata tara.
Cel mai important investitor a fost omul de afaceri George Copos, care a finantat lucrari de circa 25 mil. euro la cele doua hoteluri din Eforie Nord ale grupului Ana - Europa si Astoria.
Grupul TUI, prin divizia sa hoteliera RIU, a cofinantat renovarea hotelului Riviera din Mamaia, care a fost inclus in lantul RIU, dupa investitii de 3 mil. euro, in timp ce Cocor SA a alocat pentru modernizarea fostului hotel Galati din Olimp doua-trei milioane de euro.
Insa acest an nu a fost unul special, investitii importante avand loc si in anii anteriori, cum ar fi constructia primelor doua hoteluri de cinci stele de pe litoral: Mamaia si Club Scandinavia, ambele din Mamaia. In aceeasi statiune, celebrul fotbalist Gheorghe Hagi a cumparat hotelul Bucuresti (in prezent Iaki), pe care l-a modernizat in urma unor investitii de aproape zece milioane de dolari.
Totusi, potrivit lui Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, incasarile societatilor de pe litoral nu vor depasi in acest an nivelul din 2002, in conditiile in care numarul turistilor straini este estimat sa scada. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24