Companii

Loulis in Romania: suntem balcanici si am inteles piata

06.03.2001, 00:00 51



Compania Titan, proprietate a grupului elen Loulis, care activeaza in domeniul moraritului si panificatiei, va investi 15 mil. $ intr-o fabrica pe care a achizitionat-o recent la Cernica.

In cadrul acesteia va functiona, pana la sfarsitul anului, o linie de productie pentru paste care va avea o capacitate de productie de 8.000 tone in primul an, a declarat pentru Ziarul Financiar Elefterios Gkaris, General Manager Titan.

"In conditiile economiei actuale din Romania, nu pare logic sa vrei sa te extinzi, dar pentru noi e o tara buna. Poate din cauza ca suntem balcanici si avem o intelegere buna a mentalitatii romanesti.

In doi ani de zile ne vom extinde si in afara Bucurestiului, tot cu activitati de morarit si panificatie, dar deocamdata nu putem spune in ce zone ne vom indrepta atentia", Elefterios Gkaris, General Manager Titan.

"Exista doua tipuri de grau: asa-numitul "durum" si cel normal. In general, pentru consistenta, pastele se fac din grau "durum".

Doar in Romania se fabrica paste din faina normala, iar calitatea acestora este foarte proasta. Noua investitie se adreseaza complexului care va cuprinde o fabrica de paste, care va fi gata la sfarsitul lui octombrie, o brutarie - va intra in functiune in 2002 si morile care vor fi gata de macinat in luna septembrie a acestui an.

"Cantitatea de paste produse pentru prima oara in Romania va fi de 8.000 tone in primul an, cu un target de 25.000 de tone anual dupa 2-3 ani" a spus Gkaris.

In 2000, Titan a avut o cifra de afaceri de 35 milioane de dolari si un profit net de 2 milioane de dolari. "Nu se poate face o comparatie relevanta cu veniturile din 1999, pentru ca Mopan functiona in pierdere iar acum, dupa finalizarea investitiilor in imbunatatirea tehnologiei, e profitabila.

Nu se poate compara Titan de acum cu cel de acum doi ani, pentru ca l-am schimbat", spune Gkaris. In 2001, Titan vrea sa-si mareasca de afaceri si profitul cu cel putin 15%.

Titan detine, potrivit reprezentantilor sai, 22% din piata de paine din Bucuresti si 30% din piata nationala de faina. Pentru urmatorii doi ani, compania intentioneaza sa ajunga la o cota de 35% din piata de faina. In urmatorii ani isi va extinde activitatea in tara.

"In conditiile economiei actuale din Romania, nu pare logic sa vrei sa te extinzi, dar pentru noi e o tara buna. Poate din cauza ca suntem balcanici si avem o intelegere buna a mentalitatii romanesti.

In doi ani de zile ne vom extinde si in afara Bucurestiului, tot cu activitati de morarit si panificatie, dar deocamdata nu putem spune in ce zone ne vom indrepta atentia", a mai spus Gkaris.

Peste o treime din materia prima, adica 120.000 de tone de grau si porumb, este importata din Ungaria, SUA si Anglia,. "Nu vrem sa importam, dar nu avem de ales.

Productia interna nu este suficienta, iar graul si porumbul care se gasesc pe piata din Romania au preturi mai mari cu cel putin 50% fata de preturile la grau si porumb practicate in tarile vecine.

Cred ca Romania ar trebui sa organizeze mai bine agricultura. Acesta este domeniul care ar putea imbunatati radical situatia economica a acestei tari. Pentru ca acest lucru sa se intample, e nevoie de interes si de un program foarte bine pus la punct.

Rezultatele nu se obtin imediat, dureaza cel putin 2-3 ani pana cand recolta este pe masura eforturilor, materiale si fizice, investite.

Dar, parerea mea este ca pentru a evolua, aceasta tara trebuie sa aiba mai multa grija de agricultura ei", a adaugat Gkaris.

Activitatea companiei include si productia de cozonaci, paine prajita si produse de patiserie. "Una dintre caracteristicile unei piete cu putere scazuta de cumparare este consumul mare de paine.

Acest lucru se intampla acum in Romania: oamenii mananca multa paine. In cativa ani, acest lucru se va schimba, cu siguranta. Atunci ne vom axa pe produsele de patiserie, nu pe panificatie", a mai spus Gkaris.

Prima investitie a concernului grecesc Loulis a avut loc acum trei ani, in fabrica de paine Titan. In urma cu doi ani am achizitionat si Mopan. Cu noua investitie de la Cernica, suma totala investita in Romania, pana la sfarsitul anului 2001, va depasi 40 mil. de $.

Compania romaneasca in care a investit grupul grecesc Loulis, a luat numele primei achizitii: Titan. Complexul de cladiri Titan constituie cea mai moderna si cea mai mare moara din Romania, cu o capacitate de productie de 420 tone in 24 de ore; fabrica de paine are o capacitate de 150 t pe zi si produce 7 tipuri diferite de paine si o cantitate de 5 tone, zilnic, de paine toast. Fabrica are si o linie de productie de cereale (Corn Flakes), cu o capacitate de 5 tone pe zi.

Compexul Mopan, de la Targul Mures, cu o suprafata de 70.000mp, cuprinde o moara de faina de grau cu o capacitate de 200 t/24 h, un siloz de grau cu o capacitate totala de 50.000 t, o moara de porumb cu o capacitate de 50t zilnic, o fabrica pentru produse de panificatie de 120t pe zi si o fabrica de biscuiti (20t/24h).

Pentru a reduce costurile de productie datorate preturilor de depozitare, in iunie 2000, compania Titan a achizitionat in regiunea Craiovei (Bailesti) cel mai mare siloz de depozitarea a graului din regiunea sudica a tarii, cu o capacitate de 70.000 tone.

Compania are in Romania o retea 350 de parteneri - brutarii de paine si 21 de reprezentante in marile orase ale tarii, iar produsele circula in toata tara prin 50.000 de puncte de desfacere.

Titan a pus bazele unei retele de distributie locala care are acum 14 agenti; masinile fac parte din patrimoniul companiei.

Cel mai mare competitor pentru piata de paine din Bucuresti este Dobrogea.

Loulis este o afacere care a inceput in urma cu 120 de ani. In Grecia are cinci mori, dar afacerile companiei in afara granitelor elene mai includ, in afara de Romania, Bulgaria si Albania. Cu toate acestea, in domeniul panificatiei actioneaza doar in Romania.

In anul 1999, Loulis a avut o cifra de afaceri de 151,5 mil. de euro si un profit de 3,3 mil. de euro. In Grecia, are o cota de piata de 45%, fiind lider de piata. "Moraritul este punctul nostru forte", sustine Gkaris. Compania detine 20% din piata balcanica a fainei si are 50 milioane de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO