Companii

LukOil: Investim 73,5 mil. dolari in energie

08.11.2006, 18:17 10

Grupul petrolier rusesc LukOil, care ocupa pozitia a treia pe piata de profil autohtona, va investi 73,5 mil. $ (59 mil. euro), pana in martie 2009, pentru a deveni furnizor de energie electrica prin retehnologizarea termocentralei care se afla in incinta rafinariei Petrotel-Ploiesti, potrivit unor surse din cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine.
"Proiectul nu este derulat de LukOil Romania, ci de LukOil Energogas, companie cu sediul in Moscova al carei obiect de activitate este exact producerea de energie", a declarat Andrei Chirilescu, directorul general adjunct pe probleme de dezvoltare, exploatare si strategie.
Potrivit ultimelor informatii disponibile, strategia LukOil vizeaza alimentarea in totalitate cu energie termica si electrica a rafinariei Petrotel din productie proprie.
Pentru derularea acestui proiect, rusii si-au infiintat o noua companie, cu personalitate juridica si management distincte, numita Energy & Gas Romania. In afara de alimentarea cu energie a propriei rafinarii, rusii tintesc si intrarea pe piata libera a energiei.
Constantin Tampiza, directorul general al LukOil Romania, spunea recent ca sarcina principala a acestui proiect o reprezinta cresterea capacitatii de producere a energiei electrice, optimizarea procesului de productie si a consumului de energie, precum si diminuarea emisiilor de substante toxice in atmosfera, in conformitate cu documentele normative ale UE.
La jumatatea acestui an, rafinaria Petrotel LukOil, preluata de rusi in 1998, a reusit sa atinga punctul zero al profitabilitatii, dupa ce ani in sir a fost confruntata cu pierderi sau intreruperi. Cifra de afaceri inregistrata de rafinarie a fost in primul semestru al acestui an de 496,3 mil. euro. Programul de investitii pentru 2006 al LukOil este de 40 mil. $ (32 mil. euro).
Prin aceasta investitie, LukOil completeaza sirul marilor companii petroliere care s-au decis sa devina producatoare de energie, respectiv furnizoare de electricitate. Rompetrol, grupul petrolier condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, va incepe constructia unei termocentrale cu o putere instalata de cel putin 110 MW in regim de cogenerare la Midia, valoarea estimata a investitiei fiind de 40-44 mil. euro. Si Petrom, cea mai mare companie romaneasca, si-a anuntat intentia de a intra pe piata de electricitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO