Companii

Lupta pentru clienti taie adanc in comisioanele brokerilor

24.10.2005, 16:00 31

Competitia acerba de pe piata de capital a determinat tot mai multe societati de brokeraj sa opereze pe parcursul acestui an reduceri de pana la 20% la comisioanele de tranzactionare percepute clientilor.

De altfel, pe parcursul ultimilor doi ani s-a remarcat pe piata o tendinta ceva mai consistenta de reducere a comisioanelor, astfel ca, daca in acea perioada un comision mediu era in jur de 2%, in prezent acest nivel este in jurul a 1%.

Brokerii spun ca tonul scaderilor de comisioane a fost dat de Bursa de Valori, care in urma cu aproximativ un an si jumatate a redus cu aproape o treime comisioanele de tranzactionare percepute societatilor de brokeraj. Ulterior, pe parcursul acestui an, Bursa a mai operat o taiere a comisioanelor cerute societatilor de brokeraj atat la cumpararea, cat si la vanzarea de actiuni pe piata principala (Regular), de la 0,18% la 0,15%.

O anumita reducere a comisioanelor s-a observat pe piata atat in cazul serviciilor clasice de intermediere asistate de brokeri, cat si in cazul tranzactionarii pe Internet.

Unii brokeri spun ca aceasta politica de reducere a comisioanelor a fost luata in vederea cresterii cotei de piata, in timp ce altii considera ca scaderea comisioanelor a fost doar o evolutie fireasca in urma avansului important luat de Bursa in ultimii doi ani, atat la nivelul preturilor, cat si al volumelor tranzactionate.

De asemenea, alti brokeri spun ca s-au vazut nevoiti sa se alinieze trendului de pe piata chiar daca, prin taierea comisioanelor, s-au expus riscului de-a si vedea diminuat si profitul.

"Este o tendinta sinucigasa a pietei, care va duce la scaderea profitului in vederea castigarii cotei de piata." a comentat Petru Prunea, presedintele SSIF Broker, locul patru pe Bursa din punctul de vedere al tranzactiilor cu actiuni intermediate in primele noua luni ale anului.

"De la inceputul anului, la tranzactiile asistate de brokeri am redus cu circa 0,2 puncte procentuale comisioanele de tranzactionare, fata de niveluri de 0,9-1,5% de la inceputul anului" a adaugat Prunea.

Conducerea Vanguard, cea mai activa societate de brokeraj pe partea serviciilor de tranzactionare online, sustine ca reducerea comisioanelor trebuie privita mai ales ca o reasezare a politicii de marketing de produs a companiei.

"De-a lungul ultimilor doi ani, au existat reduceri ale comisioanelor de tranzactionare. Este cred o consecinta fireasca a reasezarii pietei pe noi niveluri, atat ca numar de investitori, cat si ca volume de tranzactionare", considera Mihaela Baciu, presedinte al Vanguard, societate care ocupa locul 10 in topul brokerilor de pe Bursa. Si in cazul Vanguard, pe anumite niveluri, reducerea comisioanelor a fost de 20%. In prezent, Vanguard practica comisioane intre 0,8 - 1,5% in functie de rulajul cumulat pe ultimele sase luni, dar in situatia unor rulaje lunare mari, comisionul de tranzactionare poate scadea pana la 0,5%.

Si unele dintre societatile de brokeraj care nu se adreseaza preponderant investitorilor de retail au mai taiat din comisioane in acest an.

"Este clar ca trebuie sa urmam tendinta pietei, mai ales ca majoritatea clientilor lucreaza cu mai multe societati de brokeraj si sunt interesati sa faca tranzactii acolo unde costurile sunt mai mici. Ca urmare a tendintei de pe piata, am redus si noi comisioanele cu 10% in acest an, dar totusi noi suntem si mai selectivi in alegerea clientilor, avand si o suma minima de 5.000 de euro pentru deschiderea unui cont, si nu ne facem un scop in sine in a face tranzactii doar de dragul rulajului.

Pana la urma conteaza cel mai mult calitatea serviciilor oferite clientilor, deoarece daca in urma sfaturilor primite de la broker, acel client reuseste sa obtina randamente foarte bune intr-un an, este clar ca va ramane cu brokerul respectiv, chiar daca poate ii plateste acestuia un comision mai mare decat ar putea gasi in alte parti", a comentat Claudiu Simulescu, directorul societatii de brokeraj Eastern Securities, locul 14 pe Bursa in acest an.

Brokerii nu se asteapta insa pe termen mediu si la alte reduceri ale comisioanelor, in conditiile in care, spun ei, acestea au ajuns la niveluri rezonabile, mai ales comparativ cu randamentele care se pot obtine in aceste momente pe piata.

"Ajustari mai drastice in jos ale comisioanelor se vor produce atunci cand randamentele oferite pe piata vor scadea pana la niveluri de 8-9% si cand o sa putem spune intr-adevar ca un comision de 1% inseamna mult. Dar la randamentele de 30-35% care se obtin in prezent pe Bursa, un comision de 1% e nesemnificativ", spune Rares Nilas, directorul BT Securities, societate care ocupa locul trei pe Bursa in topul brokerilor.

"Mai mult de atat nu au unde sa mai scada, in conditiile in care la retragerea de numerar de la banca se percepe un comision de 0,5%", apreciaza si Petru Prunea, presedintele SSIF Broker.

Mihaela Baciu de la Vanguard crede ca in acest moment piata de servicii de investitii financiare este asezata. "Nu e vorba de o tendinta de scadere la modul general. Depinde mult de serviciile conexe atasate tranzactionarii simple pe care le ofera fiecare", considera presedintele Vanguard.

Claudiu Simulescu spune ca pe masura ce va creste valoarea tranzactiilor, vom mai asista la reduceri ale comisioanelor. "Cand valoarea tranzactiilor va ajunge de exemplu la 300 milioane de euro, normal ca nu se vor mai putea percepe comisioane de 2 sau 1%. Daca nu va creste rulajul, vom asista in schimb si la falimentul unor societati de brokeraj", afirma presedintele Eastern Securities.

Brokerii mai atrag atentia si asupra faptului ca uneori comisioanele mai mici decat media pe piata practicate de unele societati pot "masca" alte taxe si comisioane suplimentare, cum ar fi de exemplu taxele de abonament lunar sau cele de decontare, care in situatia unor rulaje mici, se pot transcrie in costuri chiar mai ridicate pentru acel client comparativ cu un comision ceva mai mare pe care l-ar fi platit in alta parte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO