Companii

Managementul prin obiective sau cum mai obtin profit si unele companii de stat

30.05.2005, 20:36 602

Cand vorbim despre companii de stat, ne gandim inevitabil la vechile intreprinderi cooperatiste in care angajatii asteapta sa se termine programul, iar sefii sunt tot timpul plecati in delegatii fara finalitate. In capitalismul "hibrid" din Romania lucrurile nu stau intotdeauna asa, iar metodele de management occidentale au inceput sa fie practicate cu rezultate si de catre companiile romanesti in care statul are ultimul cuvant de spus.

O astfel de metoda de management a fost implementata si de producatorul de medicamente Antibiotice Iasi, companie care si-a marit semnificativ rezultatele financiare in urma aplicarii managementului prin obiective (MBO - Management by Objectives). Aceasta structurare a managementului prevede alocarea unor bugete de venituri si cheltuieli si a unor sarcini clar stabilite pentru fiecare departament din cadrul echipei de conducere, concomitent cu descentralizarea proceselor de management.

Managementul prin obiective a fost implementat pentru prima oara in anii ''50, fiind specific pietelor nord-americane. Din premisele MBO s-a nascut managementul de proiect, metoda utilizata frecvent in companiile contemporane.

"Inca din anul 2004, compania Antibiotice a demarat un amplu program de eficientizare a intregii activitati si de pregatire in vederea compatibilizarii cu procedurile si standardele de functionare din cadrul Uniunii Europene. In acest sens, a fost elaborat si planul strategic al companiei pana in anul 2010, iar implementarea sistemului de management prin obiective, corelat cu managementul prin bugete, reprezinta doar o componenta a acestei strategii", a declarat Ioan Nani, directorul general al Antibiotice.



Managerii trebuie sa stie sa planifice

Conform teoriei, MBO consta din stabilirea obiectivelor, planificarea pentru atingerea acestora, un proces de autocontrol si un sistem periodic de revizuire, urmat de o evaluare a performantelor. Daca angajatii sunt implicati activ in stabilirea obiectivelor si daca exista un sistem de acordare de feedback, performantele se imbunatatesc in mod evident. Henri Fayol, un specialist in domeniu, adept al teoriilor clasice in management, considera ca planificarea reprezinta cea mai importanta functie pe care o indeplinesc managerii.

In perioada octombrie 2004-ianuarie 2005, Antibiotice a parcurs etapele premergatoare implementarii MBO, rezultatele fiind prezentate in sedinta Consiliului de Administratie din luna ianuarie 2005. Perioada premergatoare a cuprins stabilirea obiectivelor strategice si modificarea structurii organizatorice, care sa poata permite realizarea MBO.

"In perioada octombrie 2003-ianuarie 2005 am intreprins chiar un audit al culturii organizationale, si am avut in vedere parerile exprimate de un numar de 187 de manageri si personal de specialitate, care au evaluat gradul de asumare al culturii organizationale de catre salariati precum si perceptiile angajatilor privind climatul organizational al companiei", a precizat Nani.

Acesta apreciaza ca unul din efectele imediate ale MBO a fost dezvoltarea unui comportament participativ si responsabil al personalului, precum si imbunatatirea folosirii timpului de munca. De asemenea, rezultate pozitive au fost inregistrate si la nivelul comunicarii organizationale.



Plus 30% la cifra de afaceri

Introducerea sistemului MBO a determinat o crestere a gradului de implicare a personalului atat in ceea ce priveste realizarea obiectivelor stabilite, cat si in ceea ce priveste incadrarea in limitele bugetelor alocate fiecarei activitati. In acest fel, rezultatele muncii angajatilor au crescut, realizandu-se astfel efectele stabilite prin obiective cu un nivel normat de cheltuieli care sa conduca la o eficienta sporita fata de anul anterior, a mai precizat directorul de la Antibiotice.

Concret, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 30%, la aproape 10 milioane de euro pe primul trimestru al anului, fata de aproximativ 6,8 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Profitabilitatea companiei a crescut intr-un ritm mai accelerat, profitul brut cifrandu-se la 2,2 milioane de euro, fata de 760.000 de euro, in aceeasi perioada.

"Pana in luna martie a anului curent, s-au elaborat noile fise de post ale angajatilor, concepute in sistemul MBO, s-au definitivat bugetele de venituri si cheltuieli pe fiecare centru de responsabilitate, iar in aprilie am definitivat sistemul de recompensare si motivare in functie de performante", a explicat Nani.

Directorul companiei este optimist si in ceea ce priveste continuitatea rezultatelor obtinute in prima faza. "Credem ca indicatorii inregistrati in trimestrul intai al anului 2005 isi vor pastra trendul si in perioada urmatoare, astfel incat la finele anului la o buna parte din prevederile bugetului de venituri si cheltuieli se vor inregistra rezultate superioare celor aprobate de actionari."



Motivarea salariala, un rol cheie

Gradul de realizare al obiectivelor are un corespondent si in salariile angajatilor. "Daca pentru depasirea valorii indicatorilor stabiliti a fost prevazuta cresterea veniturilor salariale, prin acest sistem a fost prevazuta si diminuarea acestor venituri pentru angajatii care nu se incadreaza in limitele stabilite", a mai spus directorul companiei.

Astfel, a fost eliminat vechiul sistem de remuneratie din companiile de stat, fiind inlocuit cu unul care stimuleaza productivitatea, specific multinationalelor.

Angajatii Antibiotice au fost responsabilizati si in ceea ce priveste activitatea celorlalti membri ai staff-ului. "Membrii echipei de management au avut stabiliti o serie de indicatori specifici activitatilor din directia respectiva, dar si unii indicatori generali a caror realizare depinde de activitatile mai multor directii. Toate acestea fac ca personalul de la aceste nivele sa determine o implicare directa atat in ceea ce priveste atributiile si sarcinile directe dar si o conlucrare cu celelalte activitati din aval si amonte."

Studiile efectuate in anii ''90 referitoare la impactul MBO asupra companiilor din Statele Unite in ultimii 30 de ani au aratat o crestere medie a productivitatii de aproximativ 56%, in cadrul companiilor care au adoptat acest model.

In cazul sistemului MBO implementat la Antibiotice, obiectivele fiecarui post de conducere sau de executie au fost stabilite, de comun acord, de catre seful ierarhic si titularului postului. Drept urmare, obiectivele au fost asumate de catre titularul postului si nu impuse, prin exercitarea autoritatii, de catre seful ierarhic.

"Practic, toti angajatii Antibiotice au fost implicati in cadrul programului. Obiectivele au fost individualizate pana la nivelul personalului de specialitate cu studii superioare", a argumentat Nani.



Opinia specialistului

"Ideea centrala din jurul metodei Managementului prin Obiective este ca trebuie sa se creeze o legatura masurabila intre indicatorii generali ai companiei si indicatorii fiecarui departament in parte", spune Ion Naftanaila, directorul Centrului Romano-American de Excelenta in Afaceri si profesor de management in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti.

Obiectivele generale ale companiei trebuie sa se transpuna in obiective pentru fiecare departament in parte, pe fondul unei flexibilitati ridicate, mai spune acesta. "In prima faza, implementarea MBO poate duce la o mai buna sistematizare si corelare a activitatii unei companii, mai ales in cazul companiilor care au activitati de productie. Cu toate acestea, metoda are unele limitari, care se traduc mai ales prin crearea unor relatii contradictorii intre departamente", concluzioneaza Naftanaila.

Astfel, in cazul in care nu exista o flexibilitate ridicata, incep sa apara neconcordante intre gradul de utilizare a capacitatii de productie si performanta globala a companiei. De asemenea, reusita metodei MBO depinde in mare masura de felul in care managerii trateaza interesele contradictorii, avand in vedere tensiunile care pot aparea intre diferitele departamente, mai spune Naftanaila.

"Procedeele MBO sunt preferatele inginerilor, mai ales. Este necesara o determinare puternica pentru masurarea cu exactitate si interpretarea tuturor indicatorilor de performanta", mai explica acesta.

Un alt efect rezidual al metodei MBO este ca managerii tind sa stabileasca performanta pe criterii artificiale, in opinia profesorului de management.

"Acest mod de conducere a unei companii da cele mai bune rezultate in cadrul companiilor sistematizate. In Romania a mai fost utilizat, tot in cadrul unor companii cu activitati de productie, iar rezultatele au fost pozitive", a mai spus Naftanaila. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO