Companii

Managerii din economie estimează pentru perioada mai-iulie creşterea activităţii în construcţii şi în comerţ, în paralel cu majorarea preţurilor în aceste sectoare, dar şi în industria prelucrătoare

Managerii din economie estimează pentru perioada...

Autor: Roxana Rosu

29.05.2023, 09:07 194

Managerii din economie estimează pentru perioada mai-iulie creşterea activităţii în construcţii şi în comerţ, în paralel cu majorarea preţurilor în aceste sectoare, dar şi în industria prelucrătoare, potrivit INS.

De asemenea, numărul de salariaţi va stagna în industria prelucrătoare şi în servicii, dar va creşte uşor în construcţii şi comerţ.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%) şi relativa stabilitate a numărlui de angajaţi (sold conjunctural de +2%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere până în iulie (sold conjunctural +16%).

În construcţii, managerii se aşteaptă la creşterea volumului producţiei (sold conjunctural +28%) şi moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creşterea acestora (sold conjunctural +34 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +20%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +11%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +24%).

Conform estimărilor din luna mai, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +10%).