Companii

Marco vrea sa aduca Alro actionara la Alprom

28.02.2003, 00:00 16

Producatorul de aluminiu Alro Slatina ar putea deveni actionarul majoritar al Alprom Slatina luna viitoare, in urma initiativei casei de comert americane Marco International, care controleaza cele doua companii.
Achizitia Alprom de catre Alro va avea loc prin preluarea pachetului majoritar de actiuni cumparat anul trecut de Marco International de la statul roman. Odata cu achizitia actiunilor, Alro va prelua toate drepturile si obligatiile ce decurg din contractul de privatizare a companiei.
Actiunile cumparate de Marco International la privatizare reprezinta 69,92%
din capitalul Alprom. Casa de comert americana mai detine prin intermediul Conef si Marco Aquisition inca 17,1% din companie.
Consortiul controlat de Marco International detine, de asemenea, aproximativ 78% din actiunile Alro.
Preluarea Alprom de catre Alro va simplifica structura actionariatului celor doua companii. Astfel, Marco International va ramane actionar majoritar numai la Alro, care la randul sau va detine Alprom.
Achizitia Alprom de catre Alro ar putea fi primul pas catre fuziunea celor doua companii.
Fuziunea va crea o companie cu o cifra de afaceri de aproape 400 de milioane de dolari si este o etapa din planul crearii unui grup integrat de aluminiu al carei actionar majoritar sa fie Marco International. Din ecuatie mai lipseste uzina de alumina BBG Alum Tulcea, aflata in proprietatea casei de comert Balli, pentru care inca se poarta negocieri
Marco International a cumparat Alro in primavara anului trecut iar privatizarea Alprom s-a incheiat la sfarsitul lui 2002.  
Integrarea celor doua companii ar putea avea ca principale efecte reducerea costurilor de operare, cresterea valorii adaugate datorita gradului mai mare de integrare (Alprom prelucreaza aluminiul de la Alro) si o putere mai mare de negociere a preturilor de vanzare.
Achizitia Alprom va fi supusa votului actionarilor Alro intr-o Adunare Generala Extraordinara ce se va desfasura pe 15 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO