Companii

Marius Ghenea se implica din nou in afacerile cu calculatoare

17.03.2003, 00:00 22

Marius Ghenea, unul dintre fondatorii companiei Flamingo Computers si actual director general la Flanco International, s-a hotarat sa intre din nou in lumea afacerilor IT. tinta este tanara companie FIT Distribution, specializata in distributia de tehnica de calcul.
Ghenea va cumpara aproape jumatate din actiunile FIT Distribution devenind astfel partener cu participatie egala la capitalul companiei, alaturi de grupul IT Ager.
"Tranzactia va fi finalizata in cateva saptamani", a declarat pentru Ziarul Financiar Marius Ghenea adaugand ca valoarea pachetului de actiuni cumparat la FIT Distribution se ridica la cateva sute de mii de dolari.
Ce l-a convins pe Marius Ghenea sa investeasca in micuta firma de distributie IT? "Potentialul sau mare de crestere", spune omul de afaceri. Desi a aparut pe piata romaneasca pe la mijlocul anului trecut, FIT Distribution a reusit in numai cateva luni (pana la sfarsitul lui 2002) sa obtina o cifra de afaceri de 1,6 milioane de dolari.
Pentru acest an obiectivul firmei este sa vanda componente de tehnica de calcul de 7-8 milioane de dolari.
Chiar daca si-a trecut in portofoliu aproape jumatate din actiunile FIT Distribution, Marius Ghenea nu intentioneaza da se implice in managementul firmei ci sa ramana doar in postura de investitor.
"Sper ca prin implicarea mea in structura actionariatului FIT Distribution sa sporesc increderea partenerilor dar si a clientilor in companie iar la nivel strategic voi incerca sa ajut la dezvoltarea firmei prin experienta obtinuta anterior in domeniul IT", a mai spus Ghenea.
Marius Ghenea a infiintat in 1994, alaturi de alti doi colegi de facultate, compania de distributie de tehnica de calcul Flamingo Computers. La sfarsitul lui 2001, Ghenea s-a retras atat din managementul Flamingo cat si din actionariatul companiei vanzandu-si participatia la capitalul firmei celorlalti actionari.
Pe atunci Flamingo ajunsese sa aiba o cifra de afaceri de 47 de milioane de dolari si cateva sute de angajati.
La inceputul anului trecut Marius Ghenea a fost numit director general (chief executive officer) la Flanco International, unul dintre jucatorii importanti de pe piata romaneasca a distributiei de produse electrocasnice si electronice. Pachetul salarial al directorului Flanco includea si un "option plan" care ii permite sa-si exercite la un moment dat dreptul de a achizitiona la un pret preferential un numar de actiuni ale firmei. Ghenea a reusit in numai un an sa creasca cifra de afaceri a companiei de la 20 de milioane de dolari (in 2001) la 52 de milioane de dolari (in 2002).
Implicarea in actionariatul FIT Distribution a fost mai demult planificata, chiar daca pe atunci Marius Ghenea nu stia exact ca despre aceasta firma va fi vorba. "Dupa ce m-am retras de la Flamingo mi-am propus sa investesc in cateva proiecte cu potential mai mare de crestere", isi aminteste Ghenea.
Unul dintre aceste proiecte este acum FIT Distribution. Inainte de a lua decizia implicarii in actionariatul companiei IT, Ghenea si-a infiintat si un fond propriu de investitii.
FIT distribuie pe piata romaneasca componente produse companii precum NEC, Shuttle, PCPartner, Sapphire, Prolink, Orion sau Sunsway.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO