Companii

Marriott a crescut cu 15% in 2002, dar anul acesta estimarile indica o stagnare

17.01.2003, 00:00 24

Grand Hotel Marriott din Bucuresti a inregistrat in 2002 o cifra de afaceri de circa 23 milioane de dolari, in crestere cu 15% fata de anul precedent, a declarat Ziarului Financiar Richard Zeolla, directorul general al hotelului. Pentru acest an, Zeolla estimeaza o valoare similara, in conditiile in care considera ca piata hoteliera din Capitala ar putea scadea usor fata de nivelurile de anul trecut.
In 2002, hotelul a gazduit circa 110.000 clienti, cu zece procente mai multi decat in anul anterior. Majoritatea turistilor care se cazeaza la Marriott sunt straini, romanii reprezentand numai 20% din totalul clientelei. "Gradul mediu de ocupare a fost de 64%", a precizat managerul hotelului.
Perioada medie a sejurului a fost de 3 zile, de asemenea in crestere fata de 2001. Pretul unei camere standard la hotelul Marriott este de 225 dolari/noapte, insa directorul hotelului nu a dorit sa precizeze care este venitul mediu pe turist inregistrat anul trecut.
Veniturile din cazare reprezinta 60% din cifra de afaceri a hotelului. Restul de 40% din venituri provine din "Food and Beverage", adica restaurantele si barurile, si din organizarea de evenimente (seminarii/sedinte, lansari de moda sau evenimente familiale).
Hotelul Marriott a gazduit in ultimele luni o serie de evenimente internationale, precum conferinta BERD, Congresul Uniunii Internationale a Transportatorilor-IRU, dar si prezentari de moda, lansari de autoturisme.
Bucharest Marriott Grand Hotel a inregistrat in 2001 o cifra de afaceri de 20 de milioane de dolari, la un grad de ocupare de circa 52%. La inceputul anului trecut, oficialii declarau ca pentru 2002 Marriott si-a propus o crestere cu zece procente a veniturilor. Aceasta in conditiile in care estimau ca piata hoteliera din Bucuresti ar putea scadea fata de nivelurile atinse in 2001.
De aceasta data, venituirle totale ale hotelierilor din Bucuresti vor fi egale sau usor mai reduse decat in anul precedent, spune Zeolla.
Clasificat la cinci stele, hotelul are 402 camere si apartamente, cinci restaurante si baruri, plus zece sali de conferinta, care pot gazdui peste 1.500 de persoane. In aceeasi cladire se mai gasesc World Class Health Academy (cel mai mare centru de recreere si relaxare din Bucuresti), o galerie de magazine si va fi construit un complex cinematografic multiplex. Acestora li se adauga segmentul de spatii de birouri de clasa A, denumit Grand Offices, cu o suprafata de 12.000 metri patrati.
Deschis in noiembrie 2000, The Grand Hotel Marriott, cel mai mare complex hotelier din Romania, a avut un impact puternic pe piata hotelurilor de lux din Bucuresti. Publicul tinta este compus din strainii care sunt prezenti in tara pentru afaceri si romanii cu venituri medii spre mari.
Hotelul este proprietatea societatii Companiile Hoteliere Grand SRL, ai carei actionari sunt: ONT Carpati (30%), Alliance Overseas SRL (15%), Bau Holding Strabag AG din Austria (51%), Grand Hotels Interests Ltd din Marea Britanie (4%). Afacerea este controlata de omul de afaceri Fathi Taher.
Societatea a semnat cu Marriott International Inc. un contract de management al hotelului Grand din Bucuresti, cu o valabilitate de 30 de ani.
Pentru constructia complexului hotelier The Grand s-au investit peste 150 milioane de dolari, iar finantarea a fost asigurata de un consortiu international de banci, al carui agent a fost Erste Bank din Viena. Pe langa creditul principal, asigurat de consortiu, asociatii din cadrul societatii mixte au participat la finalizarea investitiei cu fonduri de peste 40 milioane de dolari.
Societatea Companiilor Hoteliere Grand estimeaza pentru acest an o crestere cu 15-20% in lei a cifrei de afaceri fata de valoarea inregistrata in acest an, a declarat la sfarsitul anului trecut Nicolae Trandafir, director general adjunct al firmei. Pentru 2002, Grand estima venituri de 800 de miliarde de lei (25 mil. $). 90% din veniturile Grand sunt aduse de Marriott, restul provenind din inchirierea spatiilor de birouri Grand Offices si a galeriei comerciale.
"Speram ca anul viitor sa ajungem la o cifra de afaceri de 1.000 de miliarde de lei", a spus Trandafir. In 2001, compania a inregistrat, potrivit bilantului depus la Ministerul de Finante, o cifra de afaceri de 623,7 miliarde de lei si o pierdere de 317,75 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO