Companii

Martin Janos, CEO Hame: Noile achizitii ne vor permite dublarea afacerilor

Martin Janos, CEO Hame: Noile achizitii ne vor permite dublarea afacerilor

Polonezul Robert Kowalski, 34 ani, va fi incepand cu luna iulie a acestui an noul director general al Hame Romania

19.05.2008, 22:24 43

In 2007 cifra de afaceri a grupului in Romania a fost estimata la 20 mil. euro. "Fondul de investitii Nordic Partners intentioneaza ca in urmatorii trei si cinci ani sa dubleze cifra de afaceri a grupului Hame. Aceasta nu va putea fi realizata doar prin cresterea cifrei de afaceri, ci si prin achizitii, pentru care are fonduri suficiente", a declarat Martin Jagos, directorul executive al grupului ceh Hame, care a adaugat ca evolutia din Romania va fi superioara celei la nivel de grup.
Compania ceha Hame a fost preluata in prima parte a acestui an de fondul de investitii islandez Nordic Partners, dar potrivit reprezentantilor Hame, aceasta preluare la nivel de grup nu va afecta activitatea din Romania.
"Reprezentantii Nordic Partners au confirmat deja structura organizationala, cifra de afaceri, planurile de investitii si au reconfirmat bugetele pentru anul 2008", a explicat el.
Ceea ce va fi insa diferit, incepand cu luna iulie a acestui an, va fi faptul ca Hame Romania va avea un nou director general, Petr Subrt urmand a fi inlocuit de polonezul Robert Kowalski, 34 ani, fost director general al companiei cehe de vinuri Soaresect in ultimii trei ani, recrutat special pentru a conduce filiala locala a grupului.
"Aducerea la conducerea Hame Romania a lui Robert Kowalsky a fost o decizie strategica. Expatii au o perioada de intre trei-patru ani pentru fiecare mandat, iar Petr Subrt a facut o treaba buna pentru inceputul companiei Hame in Romania, a atins obiectivele cerute si a condus bine compania", a declarat Jagos.
El a adaugat ca in prezent, Subrt va avea de ales intre a ramane in Romania sau a se intoarce in Cehia. Petr Subrt nu a putut fi insa contactat pana la inchiderea editiei pentru a da mai multe detalii asupra plecarii sale.
"A fost o provocare si oportunitate de a veni si a lucra in Romania, deoarece este o piata buna, care se dezvolta repede. Am stat o luna la sediul central pentru a cunoaste mai bine compania si in special mai multe despre Romania. In urmatoarele sase luni vreau sa invat cat mai bine piata locala", a declarat Kowalsky.
In ceea ce priveste strategia grupului, reprezentantii Hame sunt in continuare interesati de achizitii atat in Romania, cat si in imprejurimi, principalul focus fiind companiile cu un brand puternic prin achizitia carora sa poata deveni lider de piata.
"Nordic Partners vrea sa faca din Hame o baza de dezvoltare a produselor in Europa Centrala si de Est. In momentul de fata avem doua -trei oportunitati de achizitii in Europa Centrala si de Est", a declarat Jagos. El a adaugat ca atat in Ungaria si Ucraina, cat si in alte tari vecine, se discuta achizitii noi, dar se ia in calcul si o investitie greenfield.
"Prin intermediul acestor achizitii, Hame Romania va fi influentata pozitiv deoarece vrem sa incheiem in curand o achizitie in afara Romaniei, iar o parte din capacitatea de productie a companiei pe care o vom achizitiona vrem sa o relocam in fabrica de la Caracal", a spus directorul executiv al grupului Hame.
Anul acesta, Hame Romania va investi in tehnologie intre 600.000 de euro si un milion de euro pentru a creste capacitatea de productie a fabricii de la Caracal, iar daca va fi necesar, reprezentantii sunt dispusi sa contruiasca si noi hale de productie. Grupul intentioneaza de asemenea sa isi extinda portofoliul in viitorul apropiat cu produse refrigerate, cum sunt sanvisurile, acesta fiind pentru producatori un segment de viitor pe plan local.
"Bugetul de marketing pe care Hame il repartizeaza in fiecare tara in care este prezent este de intre 6 si 10% din cifra de afaceri.
In Romania, bugetul tinde spre limita superioara, de 10%.
Anul acesta compania va investi atat in campanii tv, cat si in campanii la rafturile magazinelor atat pentru brandul Hame, cat si pentru Antrefrig", a declarat Marcela Mitackova, director de marketing a grupului ceh Hame.
Potrivit reprezentantilor grupului ceh, Hame Romania se afla in prezent pe locul doi in piata pateurilor din carne, dupa achizitia producatorului de pateuri din carne Antrefrig, si asteapta pentru anul acesta o crestere a afacerilor de cel putin 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO