Companii

Masinile frantuzesti au mers bine: profit de 24 mil. euro pentru Renault si Peugeot

09.06.2006, 00:00 22

Renault Romania si Trust Motors, importatorii Renault si Peugeot, au realizat anul trecut un profit net cumulat de aproape 24 de milioane de euro.

Explozia vanzarilor de masini de import de anul trecut s-a simtit puternic si in conturile importatorilor marcilor frantuzesti, care au detronat in ultimii ani din topurile de vanzari pe cele germane.

Trust Motors, importatorul Peugeot pe piata locala, a realizat anul trecut un profit net de 14,7 mil. euro, in crestere cu aproape 50% fata de anul precedent. Practic, importatorul Peugeot a realizat anul trecut una dintre cele mai importante cresteri ale profitului din industrie, fiind depasit doar de Porsche Romania, cel mai mare importator de pe piata locala.

Cresterea profitului Trust Motors a fost de aproape doua ori mai rapida decat a cifrei de afaceri care a ajuns anul trecut la 161 de milioane de euro.

Peugeot a fost anul trecut a patra marca de import ca numar de masini vandute, cu 10.600 de unitati, francezii avand doua modele in topul celor mai bine vandute zece masini de import din Romania, modelul de clasa mica 206 si cel din clasa compacta 307.

Si Renault Romania, importatorul grupului francez Renault, si-a marit anul trecut afacerile si profitul. Insa daca in cazul importatorului Peugeot profitul a depasit ca ritm de crestere cifra de aafceri, in cazul Renault rolurile s-au inversat. Astfel, Renault Romania a realizat anul trecut un profit net de 8,6 milioane de euro, cu aproape 20% mai mult fata de anul precedent.

In schimb, cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 76%, in urma dublarii numarului de masini vandute. Renault este cea mai bine vanduta marca auto dupa Dacia, modelele Clio si Megane ocupand primele doua locuri in topul celor mai bine vandute modele de import.

Singurul importator al unei marci franceze care nu a anuntat profitul inregistrat anul trecut a fost Automotive Trading Services (ATS). Compania detinuta de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu importa pe piata locala masinile Citroa??n si a realizat anul trecut vanzari de peste 3.500 de unitati, valoare aproape dubla fata de anul precedent.

La nivelul anului trecut toti importatorii de automobile au realizat cresteri importante ale vanzarilor, de cele mai multe ori volumele depasind cu mult estimarile inittiale.

Daca la inceputul anului majoritatea jucatorilor mizau pe o crestere de 10%-15%, statisticile de la sfarsitul anului au consmenat o crestere a vanzarilor de automobile de import de aproximativ 70%. La baza acestei evolutii au stat, potrivit jucatorilor, veniturile suplimentare generate de aplicarea cotei unice, aprecierea monedei nationale (care a ieftinit masinile de import) si promotiile permanente derulate de dealeri.

Aflate intr-un ritm de crestere sustinut, masinile de import au ajuns in prezent la mai mult de jumatate din vanzarile totale de masini noi, fata de mai putin de un sfert in urma cu cinci ani.



Peugeot

* A patra marca de import din punctul de vedere al vanzarilor in 2005

* 10.600 de unitati vandute in 2005, in crestere cu 27%

* Trust Motors si-a crescut profitul cu aproximativ 50%.



Renault

* Cea mai bine vanduta marca de import

* Aproape 24.500 de unitati vandute in 2005, de doua ori mai mult decat in anul precedent

* Renault Romania si-a crescut profitul cu aproape 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO