Companii

McKinsey: România are nevoie de un program de tipul „Prima Fermă”

McKinsey: România are nevoie de un program de tipul...

Autor: Adelina Mihai

11.12.2014, 17:46 1794

Statul are nevoie de 200 de funcţionari bine plătiţi care să conducă proiectele strategice pentru economie şi a căror activitate să nu fie influenţată politic, spune Andrei Caramitru, director în cadrul firmei de consultanţă în management McKinsey.

„Se pot face multe instrumente de investiţii pe subsectoare, dar proiectele trebuie gestionate de un corp de funcţionari foarte bine pregătiţi. Ar trebui să existe fonduri de co-investiţii sau de co-garantare, cum a fost <Prima Casă>,  dar în domenii precum agricultură, IT sau energie. Să avem <Prima Fermă>, un program care funcţionează în baza unui mecanism între bănci, sectorul public şi cel privat, gândit în aşa fel încât să stimuleze investiţii şi creditare în anumite domenii de impact şi nu în arii cum sunt speculaţiile imobiliare”, a spus Caramitru.

El a spus că, de exemplu, se mai pot crea fonduri de investiţii în energie, prin care Guvernul să aducă un miliard de euro din două privatizări care urmează sau din banii din redevenţe, la care se mai adaugă ca un fond de private equity încă 3- 4 miliarde provenite din fondurile străine şi care să co-finanţeze proiecte foarte clare de investiţii. Iar proiectele strategice pentru economie să fie gestionate de înalţi funcţionari bine pregătiţi şi bine plătiţi.

„Ne trebuie nişte instrumente puţin mai inovatoare ca să ieşim din acest blocaj”, a mai spus Caramitru.

 

Citiţi mâine în ediţia print a Ziarului Financiar un interviu cu Andrei Caramitru, senior partner şi Head of Eastern European Telecom, Media &Technology Practice în cadrul firmei de consultanţă în management McKinsey.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO