Companii

Mechel va restructura combinatele romanesti dupa modelul rusesc

27.09.2006, 12:44 31

Grupul Mechel, una din cele mai mari companii siderurgice si de minerit din Rusia, intentioneaza sa continue programele de investitii si restructurare a personalului la combinatele siderurgice de la Targoviste si Campia Turzii, avand prevazute in program investitii de 55 de milioane de dolari (circa 44 de milioane de euro) in cele doua unitati pana in 2009.
De asemenea, grupul va derula programe de disponibilizari la cele doua societati, insotite de majorari salariale pentru angajatii ramasi, vizand astfel asigurarea unui numar optim de angajati. Compania a procedat similar si la combinatele pe care le detine in Rusia.
"Ne propunem sa ducem intreprinderile romanesti pe care le controlam la nivelul celor din Rusia. Ne ingrijoreaza faptul ca am lucrat in pierdere pana la sfarsitul anului, insa consideram ca exista perspective bune la ambele intreprinderi si deocamdata nu consideram oportuna vanzarea lor", a declarat Alexei Ivanuskin, directorul operational al grupului Mechel.
El spune ca intreprinderile rusesti sunt mai competitive datorita costurilor de productie mult mai reduse decat in Romania. In Rusia, pretul gazelor naturale este de circa 30 de dolari pe mia de metri cubi, spre deosebire de Romania, unde o mie de metri cub de gaz metan costa in prezent circa 240 de dolari.
De asemenea, compania are in Rusia centrala electrica proprie, care asigura energie electrica la preturi mai reduse decat cele din piata si detine o companie de extractie a minereului de fier, care-i asigura materia prima. In Romania, materia prima o constituie in principal fierul vechi, al carui pret s-a dublat in ultimii trei ani, potrivit estimarilor companiei.
"Am facut multe la COS Targoviste, care anul acesta lucreaza mult mai bine din punct de vedere al indicatorilor economici. Desfacerea produselor merge foarte bine. La Campia Turzii mai sunt necesare investitii substantiale pentru eficientizarea activitatii", a precizat Ivanuskin.
La Targoviste, Mechel intentioneaza sa instaleze o noua masina de turnare continua, cu o capacitate de 500.000 de tone pe an. Productia la Targoviste va fi partial oprita la inceputul anului viitor pentru instalarea acestei masini, care va functiona la capacitate maxima de la mijlocul anului viitor. Valoarea investitiei pentru aceasta masina se ridica la 10 milioane de dolari (circa 8 milioane de euro).
"Odata cu punerea in functiune a acestei masini de turnare continua, estimam ca vom trece pe profit", a declarat Vladimir Titski, vicepresedinte al Mechel pentru strategie si integrare.
In primul semestru al anului, Mechel Targoviste a inregistrat pierderi de 2,48 milioane de euro, cu 55% mai mici decat in perioada similara a anului trecut. Anul trecut pierderile societatii s-au ridicat la 15,7 milioane de euro.
"Dupa 8 luni, pierderile Mechel Targoviste s-au redus la 320.000 de dolari si ne propunem sa incheiem anul pe profit", a precizat Titski, care este si membru in Consiliul de Administratie al Mechel Targoviste. Investitiile programate la Mechel Targoviste pana in 2009 se ridica la 35 de milioane de dolari (28 de milioane de euro). Procesul de restructurare va implica si disponibilizarea unei parti din angajatii societatii.
"Dupa instalarea masinii de turnare continua, vom inchide sectia blum, care este ineficienta din cauza ca aici se pierde circa 25-30% din otelul brut prelucrat. O parte din salariatii sectiei vor fi redistribuiti la celelalte sectii, iar ceilalti vor fi disponibilizati", a explicat Titski.
La Campia Turzii, Mechel a programat investitii de peste 20 de milioane de dolari (16 milioane de euro) pana in 2009. De la preluarea societatii, Mechel a investit la Campia Turzii circa 34 de milioane de dolari (27 de milioane de euro).
"La Campia Turzii, investitiile pe care le-am facut pana acum ne vor permite sa lucram aproape de 0. In acest moment elaboram un program de retehnologizare pentru viitor, care sa ne asigure functionarea in conditii de profit", a declarat Titski.
Programul de restructurare va cuprinde inchiderea unor sectii de productie si disponibilizarea unui numar important de salariati, investitiile urmand sa fie orientate spre eficientizarea celorlalte sectii.
Reprezentantii Mechel spun ca poarta negocieri cu sindicatele cu privire la disponibilizari, principalul sector vizat fiind cel administrativ, unde sunt inregistrati 850 de angajati. In total, combinatul de la Campia Turzii are 4.300 de angajati, insa reprezentantii Mechel sustin ca numarul optim este de circa 3.000 - 3.500 de angajati. Ei mai spun ca reducerea numarului de angajati va fi compensata prin majorarea salariilor angajatilor ramasi.
"E nevoie sa ridicam salariile, deoarece avem nevoie de lucratori calificati. Cea mai mare problema cu care ne confruntam in prezent este plecarea cadrelor foarte bine pregatite", spune Titski.
Mechel a preluat COS Targoviste in 2002, iar un an mai tarziu a cumparat de la AVAS si Industria Sarmei Campia Turzii. Pretul platit de Mechel pentru pachetele de actiuni ale celor doua companii a fost mai mic de 10 milioane de dolari (circa 8 milioane de euro), potrivit reprezentantilor companiei. Investitiile totale realizate de grup de la data preluarii celor doua societati se ridica la 72 de milioane de dolari (circa 57 de milioane de euro).
Cele doua unitati au incheiat anul trecut cu pierderi totale de circa 40 de milioane de euro, in conditiile in care afacerile totale ale celor doua societati s-au ridicat anul trecut la peste 220 de milioane de euro.
Mechel detine in Rusia trei combinate siderurgice, o fabrica de piese din otel, o fabrica de nichel si mine de carbune si fier. Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 381 mil. $ (circa 304 mil. euro) si o cifra de afaceri de 3,8 de miliarde de dolari (circa 3 miliarde de euro).
Compania este listata pe Bursa din New York (NYSE), avand o capitalizare de circa 2,77 miliarde de euro.
Actionarul majoritar al companiei este omul de afaceri rus Igor Zyuzin, care detine circa 65,8% din actiuni, conform ultimelor raportari disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO