Companii

Medicamentele cu prescriptie medicala au majorat afacerile Novartis

24.01.2005, 00:00 42

Vanzarile companiei farmaceutice elvetiene Novartis pe piata romaneasca, ce includ atat operatiuni de import cat si productie de medicamente, prin compania Lek, au fost in 2004 de aproximativ 55 milioane de euro, in crestere cu aproape 40% fata de 2003.
Cresterea afacerilor Novartis in Romania a fost sustinuta de majorarea cu 40% a vanzarilor de medicamente pentru a caror eliberare este necesara prescriptia medicala. Pentru aceasta categorie de produse farmaceutice, Novartis Pharma Romania a raportat un volum total al vanzarilor de 17,6 milioane euro si o cota de piata de 3,49%, conform studiilor companiei de cercetari de piata Cegedim, citate de companie. Cota de piata a companiei este de 6,3%, ocupand pozitia a doua in clasamentul companiilor de pe piata.
"Cresterea inregistrata de Novartis in 2004 urmeaza modelul ascendent al grupului. In conditiile unei cresteri anuale capitalizate a pietei de produse farmaceutice din Romania de 10,8% intre 2001 si 2004, excluzand medicamentele fara prescriptie medicala, Novartis Pharma a inregistrat o crestere de 50,9%. In 2005, intentionam sa continuam acest ritm de crestere", a declarat Nicolae Voiculescu, country manager la Novartis Romania.
Grupul si-a intarit semnificativ prezenta pe piata romaneasca a antibioticelor anul trecut, odata cu finalizarea unei investitii de peste 9 milioane de euro in fabrica de medicamente de la Targu Mures detinuta de Lek.
Fabrica produce macrolide (eritromicina, claritromicina, azitromicina), grupul completandu-si astfel portofoliul pe un segment al antibioticelor in valoare de peste 70 de milioane de euro in Romania.
Lek, o companie slovena, a fost preluata la finele anului 2002 de catre grupul elvetian  Novartis, contra sumei de 876 milioane de euro. Dupa preluarea Lek de catre Novartis, majoritatea analistilor se asteptau ca grupul elvetian, care detine deja o puternica divizie de generice in Europa Centrala si de Est, sa decida schimbarea radicala a planurilor privind noua fabrica din Romania. Pana in prezent nu a fost anuntata nici o decizie.
In 2004, grupul Novartis a avut vanzari totale de peste 28 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o crestere reala de aproape 10% fata de 2003. Profitul net al grupului elvetian a fost de 5,8 miliarde de dolari, investind in acelasi timp 4,2 miliarde de dolari in departamentul de cercetare si dezvoltare.
Vanzarile nete ale produselor farmaceutice au crescut cu 10% anul trecut, iar vanzarile la produsele parafarmaceutice au crescut cu 5%. Produsele care se vand fara prescriptie medicala (OTC), produsele de nutritie medicala si pentru animale au castigat cote de piata dar evolutia greoaie a vanzarilor nete ale Sandoz, divizia de generice a grupului, a afectat aceste cote comparativ cu anul 2003.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO