Companii

Mediul privat continua investitiile in sanatate, in timp ce statul abia mai respira

Mediul privat continua investitiile in sanatate, in timp ce statul abia mai respira
13.05.2010, 00:00 263

O eventuala majorare a contributiei platite de angajat siangajator pentru sanatate, introducerea platii pentru anumiteservicii medicale (coplata) si reducerea numarului de paturi dinspitale sunt principalele masuri pe care autoritatile din domeniulsanitar le au in vedere in acest an, iata concluziile evenimentului"Pana unde trebuie sa investeasca statul in Sanatate si de unde artrebui sa intervina investitorii privati?" organizat de ZiarulFinanciar in parteneriat cu MedLife, BRD Sogelease, TotalSoft siOxigen Plus.

"Sistemul traieste datorita contributiei unui numar de 4,9milioane de contributori la fond, dar avem inca 10 milioane deasigurati fara plata contributiei. Dupa acestia mai avem 5 milioanecare nu platesc si din aceste motive fondul asigurarilor sociale desanatate, care finanteaza 90% din bugetul unui spital, a devenitinsuficent", a spus Cristian Irimie, secretar de stat in MinisterulSanatatii.

Sanatatearuleaza aproximativ 5 mld. euro anual (aproape 4 mld. euro bugetulCasei Nationale a Asigurarilor de Sanatate si 1 mld. euro bugetulministerului), unul dintre domeniile economice in care se invartcei mai multi bani.

Autoritatile au anuntat ca au in vedere reducerea cu 9.300 anumarului de paturi din spitalele de stat, masura justificata prinfaptul ca "exista un numar de paturi care nu sunt utilizate laindicele normal de utilizare". In prezent in Romania sunt 457 despitale si 137.984 de paturi. O zi de spitalizare costa 1.400 delei. "Sunt cazuri in care paturile stau goale sau am gasit foile deobservatie, dar nu am gasit bolnavul. Acel spital are contractat unnumar de externari pe care nu le realizeaza pentru ca bolnavii nuvin", a explicat Irimie.

Se va mari sau nu contributia?

Daca reducerea numarului de paturi, descentralizarea si coplatasunt obiective singure ale Ministerului Sanatatii, autoritatile auin analiza si posibilitatea de a creste contributia la fondul desanatate atat din partea angajatului, cat si din parteaangajatorului.

In prezent, angajatul plateste 5,5% la fondul de sanatate, intimp ce angajatorul 5,2% potrivit legii bugetulu de stat pe anul2010. Cumulat se contribuie cu 10,7% in contul sanatatii.

"Este o propunere a Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatatede a majora contributia la 7%, asa cum a fost la inceput. Ca impactfinanciar am estimat, inainte de decizia guvernamentala de adiminua salariile bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, ca ocrestere a contributiei de la 10,7% cat este in momentul de fata la14% ar majora fondul asigurarilor de sanatate cu 20%", a spus AdinaGeana, director Directia de management in cadrul Casei Nationale aAsigurarilor de Sanatate (CNAS).

Ieri dupa-amiaza presedintele Casei Nationale de Asigurari deSanatate, Lucian Duta, a spus pentru Mediafax ca "CNAS a facut doarniste analize si o simulare referitoare la ceea ce a insemnatfunctionarea fondului pe vechea cota si pe cota noua. De asemenea,am luat in discutie faptul ca exista o categorie destul de mare depersoane exceptate de la plata contributiei, dar nu se puneproblema majorarii contributiei la fond. Este normal sa facem sinoi niste analize".

La randul sau Cristian Irimie a precizat ca scadereacontributiei a fost folosita politic, in conditiile in care legeaasigurarilor de sanatate din 1998 prevedea o contributie de 14%(cumulat - angajat si angajator).

CNAS bugetase ca in 2010 sa colecteze lunar circa 1,4 mld. lei(0,33 mld. euro) din aceste contributii, insa in perioadaianuarie-martie s-a colectat numai 1,1 mld. lei (0,26 mld. euro)lunar, iar in aprilie colectarile au fost si mai slabe, de 0,9 mld.lei. "Necesarul este de 1,7 miliarde de lei (0,4 mld. euro) peluna", a spus Adina Geana.

In mediul privat continua investitiile

"Alocam de trei ori mai putini (bani pentru sanatate - n.red.)decat majoritatea tarilor europene, suntem in linie cu tari dinAfrica. Bugetul de stat al Romaniei aloca in 2010 sub 3% catreSanatate. Media europeana este undeva la 7% . Media celordezvoltate este de 8-9%. Bulgaria aloca 5%", a spus Mihai Marcu,presedintele MedLife, cel mai mare jucator din piata privata caafaceri.

Ca si solutii el propune un bilet la ordin emis de Romania caresa fie dat furznizorilor de catre stat pentru produsele sauserviciile prestate. Cu biletul la ordin, companiile se pot duce labanca si sa-l sconteze obtinand cash.

"Mi-as dori sa lucram in proportie de 20% nu 7% cu statul si sane dea bilete la ordin. (...) Suntem dispusi daca avem contracteferme, poate chiar pentru noul spital, chiar cu plata la 12-18luni, sa gasim o solutie si suntem gata sa acoperim servicii faraaceasta plata numai pe baza unor creante. Cred ca o modalitate de afinanta sistemul de sanatate este prin colaborarea cu sistemulprivat, pe baza unor creante sigure care-si vor gasi finantare", aadaugat Marcu.

Compania, care opereaza o retea de clinici, dar si spitalulprivat Life Memorial Hospital, are in vedere sa deschida un spitalde urgenta anul viitor, iar proiecte mai recente vizeaza intrareape segmentul de farmacii, prin crearea unei retele PharmaLife.Prima farmacie va fi deschisa in cadrul unitatii din Grivita, panala sfarsitul anului urmand sa mai fie deschise alte trei.

"Este clar ca piata corporate scade. MedLife este la acelasivolum de facturare, dar pentru acest nivel am mai atras 25% clientinoi. O firma fie face disponibilizari, fie renunta la anumitebonusuri. Piata de corporate ascazut cu circa 20%. Vom asista la achizitii importante, cei maiimportanti 5-6 jucatori vor creste in urmatorii ani nu doarorganic, ci si prin achizitii", a spus Marcu.

Liviu Dragan, director general al TotalSoft, afirma ca firma pecare o reprezinta are clienti din zona privata "pentru ca aicilucrurile sunt mult mai clare, pretentii precise".

"La ora actuala avem doar doua spitale publice in calitate declienti. Nu am putut sa ne calificam la nicio licitatie, desilucram de 15 ani in domeniu", a mai spus Dragan.

110 spitale cheltuiesc 75% din fonduri

In zona de finantare de achizitii de echipamente medicale, BRDSogelease estimeaza ca produsul financiar pe care il are reprezinta1-2% din portofoliu, valoarea unui pachet fiind de 100.000 deeuro.

"BRD Sogelease acorda creditul cu avans de 20-25%, duratafinantarii fiind de 4-5 ani. Finantam si start-up-uri, dar acestecontracte presupun garantii suplimentare", a spus Dana Davidescu,director comercial al BRD Sogelease.

In zona spitalelor publice, Catalin Carstoiu, managerulSpitalului Universitar din Bucuresti, unul dintre cele mai mari dintara, spune ca de o luna de zile se confrunta cu o lipsa acuta demateriale sanitare.

"In data de 9 mai aveam in cont 12 lei. Aseara (marti - n.red.)erau 2 mld. lei vechi veniti din plata contractelor altor unitatisanitare publice catre Spitalul Universitar", a spus Carstoiu.Multe dintre cazurile din spital ar putea sa fie tratate si inambulator, iar medicina de familie este insuficienta - au fost alteteme de interes.

Cristian Vladescu, presedinte al Scolii Nationale de SanatatePublica, a explicat faptul ca din cele aproape 500 de spitale dinRomania primele 110 cheltuiesc 75% din buget.

"Cam jumatate din spitalele din Romania in 2008 aveauautorizatie de functionare provizorie", a mai spus Vladescu, fostpresedinte al CNAS.

O alta probleme aflata in discutie la seminarul ZF a fost cea apersoanelor care primesc tratament respiratoriu la domiciliu. "Incinci ani 10.000 de persoane au beneficiat de tratamentrespiratoriu la domiciliu fata de 120.000 cate ar avea nevoie. Prinmajorarea numarului celor care se trateaza acasa s-ar reducecheltuielile din spitale prin diminuarea pacientilor care merg doarcu aceasta problema", a spus Silvia Stanescu, director general alOxigen Plus, companie detinuta de fondul de investitii GemisaInvestments.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24