Companii

Meggle: Luam in calcul o investitie greenfield in lactate

24.10.2006, 18:45 37

Compania germana Meggle, liderul european pe piata de unt, care a evaluat 14 fabrici locale din industria lactatelor, ia in considerare o investitie greenfield, dupa ce a decis sa nu achizitioneze nicio unitate de productie.
"Actionarii germani iau in calcul productia locala printr-o investitie greenfield, pentru ca au vazut 14 fabrici locale si nu au gasit nimic acceptabil", spune Viorel Sangiorzan, director comercial al Meggle Romania.
Sangiorzan precizeaza ca multe capacitati actuale sunt extrem de vechi, iar investitiile in reabilitare ar fi prea mari, iar pentru altele pretul cerut de proprietari depaseste cu mult realitatea. "Sunt fabrici interesante pentru terenul pe care-l detin, cum ar fi Lacta Giurgiu, insa noi nu suntem interesati de speculatii imobiliare, ci doar de productie", adauga Sangiorzan.
Printre fabricile aflate pe lista de interes a Meggle s-au numarat Prodlacta Brasov, Lacta Giurgiu, Raraul, Remetea, fabrica de lapte din Miercurea-Ciuc, dar si o unitate de productie cu o capacitate mai mica la Oravita.
Dupa tatonari de cativa ani, grupul german si-a deschis o filiala in Romania la jumatatea acestei luni, cu scopul de a gestiona activitatile de marketing si pe cele comerciale. "Vom patrunde mult mai puternic pe piata prin importuri, fiind ajutati si de faptul ca taxele vamale la unt (n. red. - 45% in prezent) vor disparea. Vom mari bugetele de marketing si ne concentram pe intarirea brandului pe piata", spune Viorel Sangiorzan.
In ultimii trei ani, nume mari din industria europeana a produselor lactate au incercat sa cumpere fabrici in Romania. Francezii de la Lactalis au prospectat piata, dar nu au incheiat niciun deal. Israelienii de la Tnuva s-au aratat interesati de achizitia unui jucator local, dar au decis in final sa investeasca peste 55 mil. euro intr-o fabrica greenfield in zona de sud a Bucurestiului. Dupa ce au investit cateva milioane de euro intr-o fabrica din Baraolt, companiile grecesti din industria lactatelor Tyras si Olympos au decis sa investeasca 30 mil. euro pentru constructia unei fabrici de produse lactate langa Brasov.
Singurele companii multinationale care au reusit sa intre pe piata prin achizitii au fost Friesland si Hochland.
Piata produselor lactate s-a ridicat anul trecut la circa 800 mil. euro, principalii jucatori fiind Friesland, Danone, LaDorna, Hochland, Albalact, Covalact (aflat in parteneriat cu Campina).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO