Companii

Merck Sharp&Dohme n-a mai vrut sa vanda pe datorie

12.07.2005, 19:15 42

Gigantul american din industria farmaceutica Merck Sharp&Dohme (MSD) a inregistrat vanzari in usoara crestere pe primul semestru al anului pe piata romaneasca, in urma politicii prudente referitoare la vanzari adoptata de companie.

"MSD a aplicat o politica prudenta de afaceri preferand vanzari mai mici insa o recuperare mai buna a banilor", a afirmat Gabriel Ghitescu, external affairs manager al companiei.

Vanzarile pe primele 6 luni ale MSD sunt usor peste nivelul celor din aceeasi perioada a anului trecut, fiind afectate pozitiv de compensarea de 90% pentru pensionarii cu venituri mici, care s-a mentinut si in primul trimestru al anului acesta, fiind insa influentate negativ de criza financiara din trimestrul al doilea, a mai spus Ghitescu, fara a preciza cuantumul cifrei de afaceri, si nici cresterea efectiva.

Conform datelor de piata furnizate de compania PharmMis, citate de companie, vanzarile totale de medicamente din primul trimestru de pe piata romaneasca au fost de 262,8 milioane de dolari (215 mil. euro), din care 96,3 milioane de dolari reprezinta vanzarile din luna martie.

"Vanzarile din aprilie au fost de 79,3 milioane de dolari, deci la un nivel de 82% din cel al lunii martie. Nu sunt disponibile inca datele pentru lunile mai si iunie, insa acestea sunt foarte probabil sub nivelul celor din aprilie", conform oficialului MSD.

Pe primul trimestru al anului, MSD a ocupat pozitia a saisprezecea in topul companiilor farmaceutice din Romania, cu o cota cuprinsa intre 1,2 si 2,7% din piata, conform datelor Cegedim, citate de Mediafax. In 2003, vanzarile companiei de pe piata farmaceutica romaneasca au totalizat aproximativ 11 milioane de euro.

In opinia lui Ghitescu, in segmentele pietei farmaceutice care au inregistrat cea mai dinamica evolutie se inscriu produsele care au incheiat protocoale cu CNAS. Pentru acestea, cresterea in vanzari a fost net superioara celei inregistrate de piata.

In segmentul programelor nationale, MSD are doar doua produse pentru tratamentul HIV/SIDA. In martie 2001, MSD a redus pretul acestor doua medicamente cu 87% si, respectiv, 91%, iar in prezent vanzarea acestor produse nu aduce profit, conform companiei.

La sfarsitul anului trecut, MSD a retras de pe piata antiinflamatorul Vioxx, produs ce contribuia cu circa 10% la cifra de afaceri a companiei. La nivel mondial, vanzarile Vioxx au atins in 2003 valoarea de 2,55 miliarde dolari (2,2 mld. euro). Produsul a fost introdus pe piata in 1991, si de atunci numai in Statele Unite au fost inregistrate 91 de milioane de prescrieri. In unele tari medicamentul era vandut sub numele de Ceoxx.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO