Companii

Merrill Lynch, interesata de proiecte in domeniul energiei electrice

09.08.2005, 19:23 17

Banca de investitii americana Merrill Lynch este interesata de proiecte precum implicarea in Bursa de la energie de la Bucuresti, precum si atragerea capitalului necesar finalizarii Unitatii III a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, estimat la aproximativ 700 mil. euro, a declarat pentru Ziarul Financiar Codrut Seres, ministrul economiei si comertului.

El a adaugat ca Merril Lynch doreste sa se implice si in asigurarea finantarii pentru cumpararea actiunilor de catre salariatii unor companii ca Petrom sau Electrica.

Merril Lynch a depus de asemenea scrisoare de interes pentru castigarea mandatului de consultanta la privatizarea producatorului de gaze Romgaz Medias de partea statului roman.

Oficialii Merrill Lynch nu au facut nici un comentariu pana la inchiderea editiei.

In cazul Petrom, Merrill Lynch ar insemna sa intre in competitie cu cele trei mari banci de investitii, care au ramas "in carti" pentru acordarea unui credit de circa 235,2 mil. euro, si anume Credit Suisse, Deutsche Bank si UBS. Credit Suisse a avut o perioada de exclusivitate la negocierile cu Asociatia Salariatilor din Petrom condusa de liderul sindical Liviu Luca, insa aceasta a expirat de curand, spun surse apropiate discutiilor, in acest moment fiind ceruta o extindere a termenului acordat.

Salariatii Petrom au dreptul sa cumpere pana la 8% din actiunile companiei la acelasi pret cu OMV, adica de circa 5 eurocenti pe actiune. In acest moment, pe Bursa, pachetul de 8% valoreaza peste 640 mil. euro, adica de aproape trei ori mai mult decat va trebui sa plateasca salariatii Petrom pentru a le cumpara.

Sursele citate sustin ca dupa achizitia pachetului de actiuni de catre Asociatia Salariatilor din Petrom, aceasta ar putea sa-si achite imprumutul fata de banca de investitii creditoare in valoare echivalenta cu actiuni Petrom, care sunt foarte vanate de marile banci de investitii.

Dupa respingerea unui proiect de act normativ in sedinta de guvern, prin care Asociatia Salariatilor condusa de Liviu Luca ar fi urmat sa negocieze achizitia actiunilor in numele salariatilor, Seres spune ca achizitia actiunilor de catre salariatii Petrom se va putea face fie individual, fie prin intermediul Asociatiei. In acest moment, legea prevede ca salariatii pot negocia achizitionarea de actiuni Petrom fara sa se faca mentiunea ca acest lucru se poate face prin intermediul Asociatiei Salariatilor, cum se intampla in cazul Electrica si al societatilor Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.

Conform ultimelor informatii, ordonanta a devenit subiect de disputa intre presedintele Traian Basescu si primul-ministru Calin Popescu Tariceanu. Presedintele a spus ieri ca trebuie gasita "o forma echitabila de transfer a celor 8% catre salariatii Petrom si intr-o singura mana". Primul-ministru a spus la randul sau ca doreste respectarea legii si vanzarea trebuie sa se faca in realitate catre salariatii Petrom. "Ordonanta nu a fost aprobata", a mai spus Tariceanu. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO