Companii

Microsoft marcheaza puncte in fata Curtii de Apel

01.03.2001, 00:00 25



Microsoft a reusit sa marcheze mai multe puncte importante in cursul procesului sau in apel, care se desfasoara in aceste zile la Washington.

Curtea federala de apel a Statelor Unite a adoptat intr-adevar o atitudine foarte critica fata de actiunea de urmarire in justitie declansata de guvern, precum si fata de decizia de scindare a grupului pronuntata in prima instanta.

In cea de-a doua si ultima zi de audienta, cei sapte judecatori i-au "bombardat" pe reprezentantii guvernului cu intrebari referitoare la necesitatea unei scindari a companiei Microsoft, punand sub semnul indoielii impactul real al unei asemenea decizii asupra restabilirii unui cadru de concurenta in sectorul productiei de software.

Totodata, Curtea federala de apel nu si-a ascuns indoielile cu privire la obiectivitatea judecatorului Thomas Penfield Jackson, cel care pronuntase decizia de scindare a grupului in luna iunie a anului trecut.

In mod concret, instanta l-a criticat pe acesta pentru faptul de a fi comentat in mod public strategia grupului Microsoft, chiar in timpul desfasurarii procesului. Intr-o carte publicata in vara anului trecut, un ziarist american dezvaluia faptul ca i-a luat doua interviuri judecatorului Jackson in perioada procesului.

In aceste interviuri, judecatorul districtual nu se sfia sa compare conducerea concernului Microsoft cu o . "Aceste declaratii reprezinta o violare a codului de conduita.

Daca toti judecatorii s-ar comporta astfel, atunci intregul sistem s-ar transforma intr-o simpla mascarada", a declarat Harry Edwards, unul dintre membrii Curtii federale de apel.

Mai multi membrii ai Curtii au evocat posibilitatea anularii anumitor dispozitii ale primei hotarari. Aparent, singura acuzatie pe care noua instanta doreste sa o confirme este aceea de mentinere ilegala a monopolului Microsoft pe piata sistemelor de exploatare.

In aceasta ipoteza, procesul va fi retrimis la prima instanta, Curtea districtuala urmand sa reevalueze amploarea sanctiunii ce va fi aplicata companiei fondate de Bill Gates, a declarat judecatorul David Sentelle.

Data la care va fi pronuntat verdictul nu este deocamdata cunoscuta, analistii apreciind ca este posibila o intarziere de pana la cateva luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO