Companii

Mivan: Doar jumatate din mallurile anuntate vor fi finalizate

13.02.2008, 17:28 25

Chiriile spatiilor comerciale din Romania vor creste in perioada urmatoare, intrucat din cele 90 de proiecte anuntate de investitori ar putea fi finalizate mai putin de jumatate, a declarat Ivan McCabrey, presedintele grupului irlandez Mivan, dezvoltatorul retelei Tiago Malls.
"Desi toate previziunile indicau ca nivelul chiriilor se va reduce pe masura ce vor fi finalizate cele 90 de proiecte de centre comerciale anuntate in toata tara, nu cred ca se va intampla acest lucru, deoarece doar o parte din aceste proiecte vor fi construite. Estimez ca in urmatorii patru ani vor fi dezvoltate 40 de centre comerciale, astfel ca retailerii nu vor avea prea multe optiuni, ceea ce va duce la continuarea cresterii chiriilor", a declarat McCabrey. El a precizat ca majoritatea celor 40 de proiecte vor avea succes, deoarece Romania este o piata foarte buna pentru retalieri.
"Romanii cheltuiesc mult si sunt educati. De asemenea, puterea de cumparare este in crestere, iar evolutia demografica este una dintre cele mai importante din regiune", a precizat reprezentantul Mivan.
Compania dezvolta in parteneriat cu grupul irlandez Moritz o retea de zece centre comerciale, Tiago Malls, in principalele orase din Romania, pentru care investitia totala se ridica la 700 mil. euro. De asemenea, compania va finaliza in toamna acestui an constructia centrului comercial Liberty Center din Bucuresti, investitie de 70 mil. euro si a carei valoare de piata este de 130-140 mil. euro.
Intrebat daca are in vedere vanzarea centrului comercial, presedintele Mivan a spus ca deocamdata compania nu si-a definitivat strategia din acest punct de vedere.
In ceea ce priveste piata rezidentiala din Bucuresti, unde grupul este prezent prin proiectul New Town Residence din zona Dristor, presedintele Mivan a precizat ca preturile vor continua sa creasca mai ales pe segmentul locuintelor de lux.
"Bucurestiul este una dintre cele mai importante capitale din Europa. In celelalte capitale preturile la locuinte sunt mari, iar Bucurestiul nu poate face exceptie, astfel ca pe segmentul mediu si de lux estimez ca locuintele se vor scumpi in acest an cu 10-20%. Cred insa ca pretul locuintelor din blocurile vechi vor inregistra o stagnare", a afirmat presedintele grupului Mivan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO