Companii

Mobexpert si-a redus personalul cu 1.000 de oameni

09.05.2008, 19:46 27

Grupul de firme Mobexpert, cel mai mare jucator din industria locala de mobila, si-a redus cu aproape 1.000 de persoane numarul angajatilor anul trecut, pana la 3.500, in conditiile inchiderii a doua fabrici si a migratiei pesonalului in strainatate.
"Incepand cu anul trecut avem multe activitati pe care nu le mai aditionam in cadrul grupului. Am inchis doua fabrici de mobila, dar avem si magazine pe care nu le consolidam. Pe de alta parte, ne confruntam cu plecarile angajatilor in strainatate. Avem in jur de 50 de oameni care pleaca in fiecare luna", a spus Dan Sucu, presedintele si proprietarul Mobexpert.
Datele prezentate de Mobexpert nu includ angajatii din 23 de magazine mici (sub 1.500 de metri patrati) care functioneaza in regim de franciza, iar Dan Sucu nu a precizat ce fabrici au fost inchise.
Mobexpert este unul dintre cei mai mari angajatori din industria locala a mobilei, care la nivel de productie detine opt fabrici in care lucreaza peste 2.400 de oameni din totalul celor 3.500. Grupul a terminat anul 2007 cu o cifra de afaceri de
168 mil. euro. Reteaua de retail a Mobexpert numara 35 de hipermagazine si magazine la nivel regional.
Majoritatea producatorilor de profil de pe piata locala nu au reusit sa recupereze contractele externe pierdute in intervalul 2004-2006 datorate aprecierii leului, si desi situatia cursului valutar a devenit favorabila incepand de la mijlocul anului trecut, cei mai multi nu au reusit sa recupereze terenul pierdut la export.
Iar daca in intervalul 2004-2006 au fost nevoiti sa concedieze oameni, de anul trecut se confrunta cu problema migratiei fortei de munca.
Alti doi jucatori cu traditie, Alprom si Silvarom, au anuntat pierderi masive de personal in ultimele luni. Astfel, la sfarsitul anului trecut, reprezentantii Alprom spuneau pentru ZF ca 400 de angajati au parasit compania pentru a lucra in strainatate in 2007, in timp ce Silvarom a ramas fara jumatate din angajati. Salariul mediu net lunar pe ramura in industria mobilei este de 220 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO