Companii

Mobilierul de birou s-a intors la nivelul din 2005

03.08.2009, 17:46 26

Piata mobilierului de birou, care a rulat anul trecut afaceri de peste 80 de milioane de euro, a scazut cu pana la 50% in primele sase luni ale anului, potrivit estimarilor lansate de jucatorii din piata. Astfel, industria mobilierului de birou se inscrie in seria domeniilor puternic afectate de conditiile economice, aflandu-se in stransa legatura cu declinul puternic din real estate.

"Daca anul trecut piata era estimata la 80-100 mil. euro, anul acesta estimam o scadere de pana la 40-60 mil. euro, aproape de nivelul din 2005", sustine Horatiu Didea, directorul comercial al companiei importatoare de mobilier de birou Corporate Office Solutions (COS).

Importatorul a raportat in prima jumatate a acestui an vanzari sub estimari, in scadere cu pana la 5% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la un volum de vanzari de 6,8 mil. euro. Compania estima initial vanzari de opt mil. euro in primele sase luni din 2009.

 

Rectificari de bugete

"Ne-am rectificat targetul pentru anul acesta de la 17 mil. euro la 15 mil. euro, ceea ce reprezinta egalarea cifrei de afaceri din 2008", a precizat Didea.

Piata de amenajari de birouri a fost afectata din cauza decalarilor sau anularilor pentru livrarile de cladiri de birouri, dar si din cauza cererilor reduse din partea companiilor care amana sau refuza sa-si relocheze sau sa-si reamenajeze sediul.

"Si comportamentul de purchasing al companiilor s-a schimbat in sensul reducerii de costuri fie prin renuntarea la cumparare (si refolosirea mobilierului vechi), fie prin alegerea unor solutii mai ieftine. Rezultatul: cifra de afaceri a scazut, chiar daca rata de succes a crescut", a mai spus Didea. El a mai precizat ca piata de servicii, lucrari de amenajare si servicii logistice a fost mai putin afectata decat industria mobilierului de birou.

Pana in acest an, mobilierul de birou reprezenta cel mai efervescent segment al industriei de mobila, intrucat veniturile producatorilor locali si ale importatorilor inregistrau cresteri anuale de peste 20%. Dimensiunea companiilor specializate pe aceasta nisa este redusa comparativ cu marii jucatori, si de aceea orice variatie a incasarilor poate ridica serioase probleme, iar asigurarea lichiditatilor devine o prioritate.

 

Si altii au vazut scaderi

Un alt jucator pe piata mobilierului de birou este producatorul roman GreenForest, care anunta la sfarsitul lunii aprilie o tendinta negativa a vanzarilor, bugetand afaceri de pana la 5 mil. euro pentru acest an. Anul trecut, compania a avut vanzari de peste 5 mil. euro, in crestere cu 25% fata de 2007. GreenForest este asociat cu Samas, unul dintre cei mai importanti furnizori de mobilier de birou de pe piata europeana, cu o cifra de afaceri de peste 300 de milioane de euro in cadrul companiei Samas Office Romania. La nivelul anului trecut, rezultatele Samas Office Romania au fost in linie cu estimarile initiale, trecand de 1,5 milioane de euro.

Si vanzarile companiei Antares Romania, membra a grupului Antares, producator de scaune ergonomice de birou si fotolii manageriale, au scazut cu 20% in primul trimestru din 2009 fata de perioada similara a anului trecut, potrivit informatiilor furnizate de companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO