Companii

Modelul BCR pentru infiintarea gigantului energetic

21.11.2007, 20:10 17

Infiintarea companiei energetice de stat va fi realizata prin atragerea unui partener institutional international, la fel ca in cazul BCR, a declarat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu.
"Intentionam sa atragem un partener strain pentru infiintarea companiei energetice, ca in cazul BCR. Aceasta companie va detine sub 50% din piata", a afirmat Tariceanu, citat de Mediafax. El a afirmat ca separarea sectorului de productie de partea de distributie "este esentiala".
AVAS a anutat ca va prezenta in sedinta de Guvern de saptamana viitoare studiul realizat de firma de consultanta KPMG privind infiintarea companiei energetice de stat in componenta careia vor face parte majoritatea unitatilor de profil ramase inca in portofoliul statului.
"Guvernul va decide, in baza studiului, componenta companiei nationale energetice, iar o parte dintre producatorii care nu vor fi inclusi in viitoarea entitate vor fi privatizati", a declarat presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.
Intentia autoritatilor romane este aceea de a construi o mare companie energetica integrata vertical care va avea activitati de productie, distributie si furnizare de energie electrica, dar din structura careia va lipsi activitatea de transport administrata de Transelectrica.
Modelul pe care statul roman incearca sa-l copieze este cel al marilor grupuri energetice cum ar fi CEZ din Cehia. Potrivit primelor informatii, din structura viitorului gigant de stat ar putea face parte cele trei filiale Electrica neprivatizate (Transilvania Sud, Transilvania Nord si Muntenia Nord), cele doua reactoare ale centralei de la Cernavoda, Portile de Fier, precum si mai multe complexuri energetice.

Licitatia pentru Antibiotice, dupa 15 ianuarie
Licitatia pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni al producatorului de medicamente Antibiotice Iasi va avea loc in a doua jumatate a lunii ianuarie a anului viitor, a declarat presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, citat de Mediafax. Anuntul de licitatie va fi lansat pana la sfarsitul lunii decembrie, dupa ce AVAS va primi raportul privind evaluarea companiei. Atanasiu a mentionat ca raportul va fi finalizat saptamana viitoare, iar in baza acestuia va fi stabilit pretul de pornire a licitatiei si conditiile de participare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO