Companii

MOL castiga prima batalie in razboiul cu Gazprom

23.04.2001, 00:00 13



Grupul petrolier ungar MOL si-a intarit pozitia la conducerea celei mai mari companii din sectorul petrochimiei din Ungaria, TVK Rt, pe fondul intensificarii luptei dintre MOL si gigantul rus Gazprom pentru suprematia in industria chimica ungara.

Actionarii TVK au ales un nou director executiv, care a fost indepartat de la conducerea principalului concurent, BorsodChem, companie controlata de aliatii consortiului Gazprom. Jozsef Molnar a fost propus de MOL, care detine 32,5% din actiunile TVK.

Cu ocazia intrunirii adunarii generale a actionarilor au fost alesi si noii membri ai Consiliului de Administratie. Liderul industriei petroliere din Ungaria a numit inca doi membri in conducerea TVK, majorandu-si astfel controlul asupra firmei. MOL detinea deja sase membri in Consiliul de Administratie.

TVK, unul dintre cei mai importanti producatori de etilena din Europa Centrala, a anuntat un nou contract de furnizare a materiei prime incheiat cu MOL si a dezvaluit un plan de investitii de peste 400 milioane de euro (360 milioane de dolari) in construirea de noi fabrici.

Fostul sef al TVK, Laszlo Nagy, a spus actionarilor ca firma nu a reusit inca sa ajunga la o intelegere cu BorsodChem, dupa ce contractul initial a fost anulat de noii sai actionari. TVK cumpara materii prime de la compania MOL, iar produsele sale sunt vandute in principal firmei BorsodChem.

TVK a anuntat cu aceasta ocazie imbunatatirea rezultatelor financiare in primul trimestru al acestui an, ceea ce va permite desfasurarea investitiilor preconizate. Cifra de afaceri a crescut cu 3%, pana la 42,2 miliarde de forinti (140,6 milioane de dolari), in timp ce profitul net s-a majorat cu 5% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

"Este un moment propice, deoarece cererea este in crestere si beneficiem de mai multe oportunitati financiare, in ciuda unui risc minim", a afirmat Arpad Olvaso, presedintele Consiliului de Administratie al firmei.

O noua fabrica, care va necesita investitii de 288 de milioane de euro, va majora capacitatea de productie de etilena a TVK, de la 370.000 de tone anual in prezent, pana la 620.000 de tone.

O alta fabrica, in valoare de 129 de milioane de euro, va creste productia de polietilena pana la 190.000 de tone. Cele doua constructii vor fi finantate partial din fonduri proprii, completate cu credite bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO