Companii

Monsanto a promovat un român în echipa de top la nivel european

Monsanto a promovat un român în echipa de top la nivel...

Autor: Gabriel Razi

12.11.2014, 00:00 667

Monsanto, unul dintre cei mai mari producători de pesticide şi seminţe modificate genetic şi convenţionale pentru agricultură, l-a promovat pe Gabriel Băeaşu (45 de ani) ca responsabil european pentru managementul de produs al diviziei de vânzări de seminţe de porumb-boabe, un produs cheie pentru compania americană.

Executivul român lucrează de două decenii în cadrul producătorului american de seminţe, începând în echipa de marketing şi vânzări din România. În 2009, el a fost numit director general al Monsato România, poziţie pe care a păstrat-o aproape trei ani până a fost promovat în echipa de manangement regională şi s-a mutat în birourile pe care americanii le au la Budapesta. El a lucrat întreaga carieră pentru compania americană, angajându-se la Monsanto imediat după ce a absolvit Facultatea de Horti­cultură din cadrul Universităţii Agronomice din Cluj-Napoca.

Americanii de la Monsanto vând pe piaţa europeană aproape în totalitate seminţe de porumb nemodificate genetic ca urmare a condiţiilor restrictive în acest sens impuse de Uniunea Europeană.

Piaţa europeană a porumbului este a treia cea mai mare din lume după cea din Brazilia şi cea din Statele Unite. În regiune, poziţii de forţă au şi Ucraina şi Rusia.

Producătorul american deţine în Europa fabrici unde multiplică seminţe în ţări precum Ungaria, Turcia şi România.

Compania americană deţine o fabrică pe plan local în judeţul Ialomiţa şi are un interes cheie pentru agricultura românească având în vedere că aici este cea mai mare suprafaţă de porumb din UE, dar şi pentru că unitatea de producţie este supradimensionată şi funcţionează ca un centru regional de unde Monsanto livrează seminţe şi pentru pieţele din Ucraina sau Rusia.

Producţia românească de porumb este a doua cea mai mare din Uniunea Europeană după cea din Franţa, cu peste 11 milioane de tone în acest an, dar productivitatea este cea mai slabă dintre cele 28 de economii comunitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO