Companii

Moştenitoare lui Drăgan, cea mai bogată femeie din România, îşi pune numele pe structura care va coordona ButanGas: Veroniki Holding

Autor: Roxana Petrescu

08.12.2010, 18:31 94

ButanGas, una dintre cele mai cunoscute afaceri dezvoltate de unromân pe plan internaţional, a devenit o subsidiară a holdinguluiVeroniki, odată cu înfiinţarea şi a unei companii destinatăinvestiţiilor în domeniul energiilor regenerabile, Verowind.

Grupul ButanGas, care are activităţi în România, dar care esteprezent şi în pieţe precum Italia, Bulgaria sau Grecia, a fostînfiinţat în anul 1948 de către Iosif Constantin Drăgan, considerata fi timp de mai mai mulţi ani cel mai bogat român. Drăgan aîncetat din viaţă în 2008, dar încă din 2001 a decis să cedezeconducerea operaţiunilor grupului către soţia sa, Veronica Guşă,fostul preşedinte executiv al ButanGas, actualul preşedinte algrupului Veroniki.

Potrivit estimărilor făcute de Forbes, averea Veronicăi Guşă deDrăgan era evaluată la circa 420-450 de milioane de euro, nivelcare a transformat-o în cea mai bogată femeie din România.

"Noua structură a grupului condus de Daniela Veronica Guşă deDrăgan a devenit funcţională: ButanGas SpA, fosta compania lider agrupului, a devenit acum o subsidiară a Veroniki Holding SpA, nouastructură care se va ocupa de managementul strategic, tehnic şifinanciar al tuturor subsidiarelor controlate la nivel naţional şiinternaţional. Holdingul îşi consolidează poziţia şi pe piaţaenergiei regenerabile prin înfiinţarea noii companii Verowind",spun reprezentanţii Veroniki Holding.
Intrarea pe piaţa energiilor verzi a fost o strategie anunţată defondatorul grupului încă din 2007, Iosif Constantin Drăgan spunândla acel moment că "viitorul aparţine energiilor regenerabile" şi căva investi în această direcţie. În România, compania are înderulare un proiect eolian de 25 de MW în zona Dobrogei, în care vainvesti 44 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO